» Aktuality

ČR ZAZNAMENALO POKLES VÝSKYTU TBC, ALE PODÍL NARKOMANŮ S TBC STOUPÁ

Praha 21. července (ČTK) - Vzhledem k poklesu celkového výskytu tuberkulózy v Česku za posledních deset let téměř na polovinu, z 1350 případů v roce 2001 na 680 loni, podíl narkomanů s TBC mírně stoupá, z 0,7 procenta v roce 2001 na 2,1 procenta loni. Informují o tom statistici na svém webu. Muži tvoří 84 procent hlášených případů.


Vlivem drog mají narkomani sníženou imunitu, proto jsou náchylnější k nákaze infekcemi. Plošné programy vyhledávání v rizikových skupinách, kam narkomani vedle bezdomovců a nelegálních migrantů patří, ale Česko nemá.
Dohromady za celé desetiletí bylo v Česku 9889 případů TBC, u narkomanů bylo 108 onemocnění. Mužů závislých na drogách onemocnělo 91, žen 17.
Mezi pacienty dlouhodobě tvoří většinu nemocní s TBC dýchacích orgánů, má ji v průměru 85 procent nemocných. Z celkového počtu nemocných mělo 8730 lidí TBC dýchacího ústrojí a 1159 tuberkulózu jiných orgánů. Mezi narkomany mělo TBC dýchacího ústrojí 103 pacientů a pět TBC jiných orgánů.
Přestože TBC je dnes již poměrně vzácná, je na ni podle odborníků třeba stále myslet - zvláště u rizikových skupin obyvatelstva. Pozornost by měli praktičtí lékaři věnovat osobám sociálně slabým a nepřizpůsobivým, protože svým způsobem života mohou být zdrojem mikroepidemií.
Pneumolog Stanislav Kos doporučuje rentgenové vyšetření hrudníku, pokud nepřestávají necharakteristické potíže, jako zvýšená únavnost, hubnutí a zvýšená teplota mezi 37 až 38 stupni Celsia, nebo se změnil charakter kašle u kuřáků na dobu delší než dva týdny.
Vzhledem k dlouhodobému poklesu počtu onemocnění, zhruba o sedm procent každý rok, zrušilo Česko před dvěma lety přeočkování jedenáctiletých dětí proti TBC a loni také plošné očkování novorozenců. Očkovány jsou po narození jen děti z rizikových skupin, tedy jejichž rodiče přišli ze země s vysokým výskytem TBC, nebo tam dlouhodobě pobývali, případně někdo v rodině tuberkulózu měl.

Zdroj: Ústav zdravotnických informací a statistiky

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz