» Aktuality

MD NAVRHUJE ÚPRAVU PARKOVACÍCH KARET PRO POSTIŽENÉ

Praha 22. července (ČTK) - Ministerstvo dopravy navrhuje upravit podobu parkovacích karet pro handicapované řidiče podle vzoru doporučeného Evropskou unií. Handicapovaní si v minulosti stěžovali, že české parkovací karty neakceptují úřady v okolních zemích. Návrh výměny označení předpokládá s náklady ve výši 3,66 milionu korun za tisk 400.000 parkovacích průkazů.


V současné době jsou vozidla převážející osoby těžce pohybově postižené označena informační kartou 01. Na základě této karty mohou parkovat na místech vyznačených pro parkování invalidů a nemusí mít rovněž při přepravě handicapované osoby při jízdě na rychlostní komunikaci zakoupenou dálniční známku. Současná podoba karty ale není v okolních zemích EU platná.
Ministerstvo dopravy rovněž počítá s dalšími náklady pro krajské orgány, které se budou muset v případě přijetí návrhu změny vyhlášky vybavit laminovacími stroji. Laminace nových dokladů je totiž nezbytná z důvodu ochranných prvků proti padělání. Celkově ministerstvo dopravy odhaduje potřebu výměny 380.000 stávajících tiskopisů za nové a vydání 20.000 karet v dalším roce. Ministerstvo k návrhu aktuálně přijímá připomínky a po jejich zapracování jej předloží k projednání vládě.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz