» Aktuality

O PŘECHODU FINANCOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽEB SENÁT ROZHODNE AŽ V SRPNU

Praha 22. července (ČTK) - Až za dva týdny bude Senát rozhodovat o tom, zda navrhne o dva roky odložit přechod financování sociálních služeb z ministerstva práce a sociálních věcí na kraje. Projednávání této a dalších senátorských novel dnes v závěru červencového zasedání odložil až na příští schůzi, která začne 4. srpna.


Stávající zákon počítá s tím, že dotace na sociální služby bude ministerstvo poskytovat krajům jen do konce letošního roku na základě jejich požadavků. Od příštího roku by pak kraje měly dostávat dotaci ze státního rozpočtu, přičemž ministerstvo by výši dotací schvalovalo.
Zákon ale podle tvůrců novely z řad ČSSD, KSČM, KDU-ČSL a hnutí Severočeši.cz přesně nestanoví způsob převodu peněz. Proto navrhli stávající systém zachovat až do konce roku 2013, aby se nová pravidla vyjasnila. Chtějí to také zástupci zdravotně postižených, Asociace krajů i Asociace poskytovatelů sociálních služeb.
Mezi další odložené předlohy patří také novely, které mají zavést změny fungování komory daňových poradců nebo stanovit jednoznačná pravidla pro společné osamostatnění několika částí obce.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz