» Aktuality

V CELOSVĚTOVÉ SOUTĚŽI MOHOU ČEŠI PODPOŘIT PREVENCI RAKOVINY

Praha 28. července (ČTK) - V celosvětové soutěži "Get Fit - Žij zdravě" na sociální síti Twitter mohou Češi spolu s obyvateli ostatních zemí bojovat o 20.000 dolarů (asi 338.000 korun) pro národní organizaci Červeného kříže. Soutěž propaguje v boji proti rakovině zdravý životní styl, podle odborníků tak lze předejít až 30 procentům úmrtí na rakovinu. Na světě každý rok 12,7 milionu lidí zjistí, že trpí rakovinou, a 7,6 milionu jich na rakovinu zemře.


V Česku bylo podle posledních dat za rok 2008 celkem 77.541 případů rakoviny a 27.571 úmrtí. Nejčastějším zhoubným nádorem je rakovina kůže, tlustého střeva a konečníku, plic, u žen prsu a u mužů prostaty. Většina pacientů překročila šedesátku.

Soutěž má podle organizátorů zvýšit povědomí o prevenci rakoviny. Do konce srpna mohou lidé posílat na Twitter příspěvky o tom, co dělají pro své zdraví a jak sportují. Motivaci k zapojení do soutěže nabízí Desatero Světové zdravotnické organizace (WHO) pro snížení rizika rakoviny.

V pomyslném klání o lepší zdraví a tělesnou kondici proti sobě soupeří jednotlivé světadíly. Zapojit se může každý, kdo má přístup k internetu a účet na Twitteru. Stačí jen do svého statusu na Twitteru napsat, co člověk dělá, aby žil zdravěji - místo autem jede do práce na kole, přestává kouřit nebo si zrovna dává zdravý oběd.

Aby byl příspěvek na Twitteru považován za součást soutěže, musí obsahovat specifický hashtag pro danou zemi, který lze najít na stránkách soutěže na www.ge.com/getfit (pro Českou republiku je to #GetFit_CZE). Pokud bude příspěvek obsahovat uvedený hashtag, bude automaticky zařazen do soutěže nezávisle na tom, v jakém je jazyce.

Na stránkách soutěže www.ge.com/getfit bude možné na mapě světa sledovat, jak si jednotlivé kontinenty vedou a ze kterého pochází nejvíce zdravých účastníků soutěže. S rostoucím počtem příspěvků o zdravém životním stylu budou postupně buňky, které jsou na mapě nad jednotlivými světadíly, přecházet z kritické červené barvy na zdravější zelenou. Na mapě bude také vidět, kolik zdravých účastníků pochází z jednotlivých států a jak si daný stát stojí v porovnání se zbytkem svého kontinentu.

Vítězem se pak stane ten světadíl, jehož buňky na mapě zezelenají nebo se aspoň na barevné škále zelené co nejvíce přiblíží.


Desatero WHO, jak snížit riziko rakoviny

1.

Třikrát týdně 30 minut cvičte: nemusí to být hned maraton, stačí aerobní aktivita, která zvýší srdeční tep - například jít po schodech místo jízdy výtahem, dopravit se do práce pěšky či na kole místo autem nebo chodit na vycházky se psem.

2.

Udržujte si zdravou váhu. Nadváha zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva, prostaty, dělohy či prsu. Váhu lze zkontrolovat výpočtem BMI (body mass index), jde o poměr tělesné váhy v kilogramech a tělesné výšky na druhou v metrech. BMI nad 25 je nadváha, nad 30 obezita.

3.

Zařaďte do svého jídelníčku více ovoce a zeleniny, doporučeno je aspoň pět porcí ovoce nebo zeleniny denně. Snižují riziko a zbaví tělo nezdravých tuků. Klesne cholesterol, vyrovná se hladina cukru v krvi.

4.

Opalujte se rozumně. Pro bezpečný pobyt na slunci je vhodný opalovací krém s ochranným faktorem 15 nebo vyšším. Noste přikrývku hlavy, která zastíní obličej. Vyhněte se pobytu na slunci v poledne.

5.

Včasná diagnóza je pro léčbu rakoviny klíčová. Preventivní vyšetření jako je kolonoskopie, vyšetření na mamografu nebo měření krevního tlaku a cholesterolu mohou odhalit prvotní obtíže a zachránit život.

6.

Poznejte své kořeny. Pro včasné odhalení rakoviny je nutné znát svou rodinou anamnézu. Preventivní vyšetření se pak zaměří podle toho, jaké nemoci se v rodině objevily.

7.

Stop kouření. Každý rok na nemoci způsobené kouřením umírají na světě přes čtyři miliony lidí. Pokud kuřák přestane kouřit, podstatně omezí riziko rakoviny.

8.

Pijte s rozvahou. Pravidelné pití alkoholu zvyšuje riziko rakoviny ústní dutiny, hrtanu či jícnu.

9.

Omezte sůl. Příliš slané, kořeněné nebo uzené pokrmy přispívají ke vzniku rakoviny žaludku.

10.

Najděte si způsob, jak lépe zvládat stres. Zkuste přijít na pozitivní způsoby, jak se zbavit stresu - můžete jít na procházku, odreagovat se v posilovně nebo cvičit jógu. Přemíra stresu může vést k nezdravým návykům jako přejídání, tělesná nečinnost nebo kouření.

Zdroj: WHO

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz