» Aktuality

LN: NÁVRH ZÁKONA NA UŽITÍ DIVIDEND NA DŮCHODY JE JIŽ V PARLAMENTU

Praha 29. července (ČTK) - Návrh zákona na využití dividend ze státních podniků k financování důchodů je již v parlamentu. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) jej do Poslanecké sněmovny podal v úterý v podobě poslanecké iniciativy. Parlament by měl novelu zákona projednat už v srpnu. Teoreticky je tak možné, že dividendy by mohly být využitelné pro financování důchodů ještě letos, informují dnešní Lidové noviny (LN). Důvodem spěchu je mimo jiné fakt, že od jeho schválení se odvíjí i schválení rozpočtu na příští rok.


Kalousek jej sestavil s očekáváním, že část důchodů bude z dividend financována. "Časová naléhavost vyplývá z toho, že rozpočet musí být schvalován na základě platné legislativy," řekl deníku ministr. Právě z časových důvodů předložil návrh jako poslaneckou iniciativu, jejíž projednávání jde prý rychleji.
Přijetí novely zákona by v praxi znamenalo, že všechny peníze, které stát získá z jím ovládaných firem, ať už jde o dividendy nebo privatizační výnosy, se budou moci utratit jen za důchody. "Od příštího roku bychom chtěli využít 15 miliard korun z dividend na posílení penzijního účtu," sdělil LN Kalousek. Dominantní roli by přitom měly mít dividendy za akcie ČEZ.
Zástupcům státní fondů se ovšem chystaný krok příliš nelíbí. Příjmy z dividend pro ně představovaly významný zdroj, nyní o část peněz přijdou. "Je to flexibilní zdroj, který lze využít, když nelze získat od státu dotaci nebo více peněz. Dividendy z ČEZ se v posledních letech hodně využívaly na doplnění chybějících peněz ze státních dotací," řekl deníku šéf Státního fondu dopravní infrastruktury Gustav Slamečka. Tento fond získal před třemi roky 34 miliard korun z prodeje části akcií ČEZ v držení státu.
Parlament se k projednávání Kalouskova návrhu dostane v srpnu. Je tedy možné, že dividendy a také další prostředky z privatizačního účtu, na němž bude na konci prázdnin 25 miliard korun, by mohly být využitelné na důchody ještě letos. Autoři novely požadují, aby nabyla účinnosti dnem vyhlášení.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz