» Aktuality

SNĚMOVNA SCHVÁLILA NOVELU ZÁKONA O ZDRAVOTNICKÝCH PROSTŘEDCÍCH

Praha 14. dubna (ČTK) - Poslanecká sněmovna dnes ve třetím čtení schválila novelu zákona o zdravotnických prostředcích, která zpřísňuje pravidla pro jejich používání. Jde o implementaci směrnice EU do české legislativy. Novela nyní míří do Senátu.  


Norma nově definuje některé pomůcky užívané ve zdravotnictví a stanovuje pravidla pro klinické zkoušky. Mezi pomůcky a prostředky se řadí například kyčelní klouby, náplasti, kardiostimulátory nebo umělé chlopně. Novela zároveň převádí některé kompetence v oblasti klinických zkoušek z ministerstva zdravotnictví na Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).
"Cílem bylo zajistit, aby byla zdravotní péče poskytována kvalitními zdravotnickými prostředky," řekla poslancům ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.
Směrnice měla být podle EU přijata nejpozději do prosince. Jurásková při projednávání prvního čtení v září poslance upozornila, že Evropská komise už zahájila první kroky v řízení proti ČR.
Poslanec Ludvík Hovorka (KDU-ČSL) navrhl k zákonu pět pozměňovacích návrhů. Týkaly se například toho, jak často musí být zdravotnické prostředky kontrolovány či kde mohou být prodávány. "Chci poslance upozornit, že pokud nebude přijat pozměňovací návrh B3, tak se zdravotnické prostředky budou moci prodávat i na benzinových pumpách a v supermarketech," prohlásil před hlasováním Hovorka.
Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková ovšem jeho iniciativu kritizovala. "K těmto návrhům vyslovuje ministerstvo zdravotnictví nesouhlas," zdůraznila Jurásková. Uvedla například, že kvůli jednomu z pozměňovacích návrhů by musely být implantáty kontrolovány každý rok, což podle ní není možné. Dále prohlásila, že by v důsledku jejich přijetí byla omezena zdravotní péče, protože by musely být vyřazeny některé ještě sloužící a ověřené prostředky. Sněmovna nakonec ani jeden z Hovorkových návrhů neschválila. Normu nyní posoudí Senát.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz