» Aktuality

SENÁT NAVRHL ZMĚNIT PRAVIDLA PRO FINANCOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB

Praha 4. srpna (ČTK) - Kraje by měly financovat sociální služby až do konce roku 2013. Počítá s tím novela zákona o sociálních službách, kterou dnes schválil Senát. Členové horní parlamentní komory jsou jejími autory, předlohu proto nyní dostane k posouzení Poslanecká sněmovna.


Stávající zákon počítá s tím, že dotace na sociální služby bude ministerstvo poskytovat krajům jen do konce letošního roku na základě jejich požadavků. Od příštího roku by pak kraje měly dostávat dotaci ze státního rozpočtu, přičemž ministerstvo by výši dotací schvalovalo. Zákon ale podle tvůrců novely přesně nestanoví způsob převodu peněz.
Senátoři tvrdí, že systém ještě není na změnu financování připraven. "Do sociálních služeb je alokováno 6,1 miliardy korun. Ministerstvo nepředpokládá, že by kraje tuto částku dostaly, předpokládá se, že bude rozpuštěna do příspěvku na péči," uvedla senátorka Dagmar Terelmešová (ČSSD). Doplnila, že kromě dalšího nejsou zpracovány ani standardy úrovně sociálních služeb v rámci republiky.
Senátor Pavel Čáslava (ODS) doplnil, že ministerstvo práce a sociálních věcí chystá vlastní novelu zákona, ve které stejně jako senátoři navrhuje odklad změny financování sociálních služeb. Je proto velká šance, že by zákon mohl projít i v dolní parlamentní komoře.
Pod návrhem zákona jsou podepsáni senátoři z ČSSD, KSČM, KDU-ČSL a hnutí Severočeši.cz. Novelu podporují zástupci zdravotně postižených, Asociace krajů i Asociace poskytovatelů sociálních služeb.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz