» Aktuality

EU DÁ PENÍZE NA VÝZKUM PRO BOJ S E.COLI, ZAPOJÍ SE I ČEŠI

Brusel 9. srpna (zpravodaj ČTK) - Evropská unie vyčlení 12 milionů eur (290 milionů korun) na výzkumy, které se týkají boje proti hrozbám, jako je například nebezpečná bakterie E.coli. Reaguje tak i na nedávnou vlnu rozšíření této bakterie, kterou se v Evropě nakazilo na 4000 osob a 46 kvůli ní přišlo o život.


Peníze půjdou mimo jiné na projekt ANTIGONE, který získá 2,1 milionu eur (51 milionů korun) a na kterém se bude podílet 14 institucí ze sedmi zemí včetně Česka. To bude zastupovat Biologické centrum Akademie Věd ČR.
Projekt se zaměří na lepší pochopení toho, jak tyto bakterie fungují. Přispět by to pak mělo k boji proti rizikům, které pro člověka představují. "Jakmile vypukne nová a neznámá nákaza, bude ANTIGONE schopen provést a koordinovat analýzu bakterií nebo virů, které ji způsobily," uvedla mimo jiné komise.
"Naší koncepcí je zaměřit finanční prostředky EU věnované na výzkum a inovace na záležitosti, které se Evropanů dotýkají nejvíce," podotkla eurokomisařka pro výzkum Máire Geogheganová-Quinnová.
V médiích se dnes objevily zprávy, že v důsledku nakažení bakterií E.coli zemřela na severozápadě USA starší žena a nejméně devět dalších se jí nakazilo. Podle úřadů zdrojem nákazy byla zřejmě pěstírna jahod.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz