» Aktuality

SNĚMOVNA BY MOHLA SCHVÁLIT ZMĚNU VE FINANCOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB

Praha 15. srpna (ČTK) - Poslanecká sněmovna by mohla schválit senátní návrh, který o dva roky odkládá změnu ve financování sociálních služeb. Vyplývá to z vyjádření poslankyně Jitky Chalánkové (TOP 09 a Starostové). Uvedla, že o stejnou změnu zákona usiluje i ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Senát v novele navrhuje, aby kraje získávaly dotace na sociální služby od ministerstva až do konce roku 2013. Podle současného znění zákona na ně mají nárok jen do konce letošního roku.


"Je to návrh, který je v souladu se záměrem pana ministra (Drábka) a topky, protože se nejdříve musí připravit mechanismus, který by nastavil pravidla pro financování sociálních služeb," řekla ČTK Chalánková. Její kolegyně ze sociálního výboru Lenka Kohoutová (ODS) doplnila, že stát tím získá dva roky na přípravu komunitního plánovaní. "Nejsou nastavena kritéria, jak má vypadat. Nemapujeme potřebnost, neříkáme, jaká je cena za úkon, za lůžko," dodala Kohoutová.
Zmínila však, že odklad změny financování sociálních služeb je součástí sociální reformy, která jde ve sněmovně do druhého čtení.
Senát novelu připravil, protože se domnívá, že systém není na změnu financování připraven. Pokud by ke změně zákona o sociálních službách nedošlo, kraje by měly získávat peníze na jejich provoz přímo ze státního rozpočtu. Ministerstvo by výši dotací schvalovalo. Zákon ale podle senátorů přesně nestanoví způsob převodu peněz.
Pod předlohou jsou podepsáni senátoři z ČSSD, KSČM, KDU-ČSL a hnutí Severočeši.cz. Novelu podporují zástupci zdravotně postižených, Asociace krajů i Asociace poskytovatelů sociálních služeb. Na pořad jednání sněmovny by se mohla dostat v září.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz