» Aktuality

VLÁDA BUDE S ODBORY JEDNAT O MINIMÁLNÍ MZDĚ A O DANÍCH

Praha 15. srpna (ČTK) - Lidé, kteří jsou nuceni žít z minimální mzdy, se v úterý mohou dozvědět, o kolik se jim od ledna zvýší příjmy. Vláda o tom bude jednat na tripartitě se zástupci odborů a zaměstnavatelů. Tvrdá vyjednávání se dají očekávat i o změnách v daňové oblasti a o takzvaných předdůchodech. Podle toho, jak jednání tripartity dopadne, se dá očekávat i další postup odborů v protestech proti vládnímu návrhu reforem.


Nejradikálnější návrh na zvýšení minimální mzdy přednesla Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS). Ta ji chce zvýšit o 15 procent, tedy ze současných 8000 korun na 9200 Kč. Proti jsou však zaměstnavatelé. "Představa odborů je nereálná," řekl k tomu ČTK prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) Jaroslav Hanák. Zaměstnavatelé podle něj chtějí nárůst tak o 300 nebo 400 korun.
Tím se hodně blíží představám druhé největší odborové centrály Asociace samostatných odborů (ASO). Ta si představuje nárůst o 500 korun. Svůj návrh opírá o to, že se minimální mzda naposledy zvýšila v roce 2007 a od té doby inflace vzrostla. "Nemluvím o tom, že se všechny poplatky, ať už je to zdravotnictví, bydlení, energie, budou zvedat," řekl předseda ASO Bohumír Dufek.
Mezi daňovými změnami chystanými ministerstvem financí je například zrušení superhrubé mzdy, zrušení daňových výjimek včetně zvýhodnění stravenek, režijních jízdenek či odstupného a jejich nahrazení daňovým paušálem. Původně je vláda měla projednávat již minulý týden. Proti tomu se však ohradil SP ČR. Bylo podle něj přislíbeno, že se jimi bude napřed zabývat tripartita. Vláda poté projednávání odložila.
"My v řadě věcí máme dost zásadní připomínky a jsme nespokojeni s postupem ministerstva financí v oblasti investičních pobídek," řekl ČTK Hanák. Zaměstnavatelům podle něj vadí jak zavedení pojistného za dohody o provedení práce, tak zrušení daňového zvýhodnění benefitů. Kriticky se vůči změnám v daních tváří i odbory. "Tak, jak je to připraveno, to fungovat nemůže," řekl Dufek.
Dalším bodem jednání jsou takzvané předdůchody, tedy předčasné důchody pro lidi pracující v namáhavých nebo nebezpečných povoláních. Na nich se již dříve shodl expertní tým tripartity. Zaměstnanci z namáhavých profesí by podle něj mohli odcházet do důchodu o jeden až pět let dříve, než je dáno zákonem. Seznam profesí přitom není dopředu určený. U jednotlivých zaměstnavatelů by se stanovil v kolektivní smlouvě nebo ve vnitřním předpisu. Za tyto lidi by zaměstnavatel spořil na zvláštní účet u penzijního fondu částku ve výši dvou až tří procent mzdy, a to nad její rámec. Z naspořené částky by se potom předdůchody vyplácely.
"Já si myslím, že jde-li opravdu o riziková a namáhavá povolání, jako jsou horníci, tak je to správné," řekl Hanák.
Odbory již přitom dříve avizovaly, že úterní jednání tripartity bude patřit mezi ty věci, které budou zvažovat při případných protestech proti vládním návrhům reforem. "Já věřím, že se některé věci podaří změnit," řekl Dufek. "Čekáme na to s čím vláda přijde, (protestní) akce máme připravené," dodal Dufek.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz