» Aktuality

MPSV CHCE O DONÁŠCE PENZÍ JEDNAT, JISTĚ BUDE ZACHOVÁNA ZA POPLATEK

Praha 22. srpna (ČTK) - Sociální demokraté nesouhlasí s návrhem ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) zavést důchodcům povinné účty, aby si pro peníze chodili do bankomatů, nikoli i na poštu, jak je to v současnosti možné. Ministerstvo dnes uvedlo, že bude možné donášku peněz si za poplatek objednat, starší ročníky či lidé upoutaní na lůžko možná budou dostávat penze až do domu i zadarmo. Bude to záviset na podmínkách veřejné soutěže.


"Člověka při té příležitosti napadne, že vlastně jde i o tu poštu. Zbavit ji příjmů, vytvořit situaci deficitu a přihrát ji možná do privatizace," uvedl Škromach v tiskové zprávě. Podotknul, že kdo chce platit kartou, už tak v současnosti činí. Peníze mu chodí na účet a má svoji platební kartu. Každá další platební státní karta je nadbytečná, míní. Nebezpečné jsou podle něj snahy Drábka "kontrolovat, co konkrétně lidé prostřednictvím karet nakupují".
Ministerstvo nyní hledá banku, která by se měla starat o výplatu sociálních dávek prostřednictvím karty ve výběrovém řízení. Soutěž na důchody zatím nevypsalo, na podmínkách této soutěže bude i záviset, zda nemohoucí budou peníze dál moct odebírat až do domu. Zájemci o provozování platebních karet pro sociální dávky mohou hlásit do tendru do konce srpna. Díky celému projektu stát podle ministra ušetří až miliardu korun na poštovném za složenky, jimiž se peníze posílají v současnosti.
MPSV dnes zdůraznilo, že vybírání důchodů i sociálních dávek nebude vázáno na žádné speciální bankomaty. Podle mluvčí Viktorie Plívové je podmínka minimálního počtu bankomatů (necelých tisíc) na území Česka jednou z podmínek obchodní soutěže. "Jde o minimální nutný počet bankomatů, pochopitelně ale předpokládáme, že konečný počet bude vyšší. Prostředky bude možné vybrat, byť byť za běžný bankovní poplatek, u kteréhokoli jiného bankomatu, nejen u bankomatu vítěze obchodní soutěže, tedy na zhruba 3500 místech," uvedla v tiskové zprávě.
Podle Plívové ministerstvo zatím nezavrhlo možnost zachovat donášku penze seniorům upoutaným na lůžko či lidem nad určitou věkovou hranici zdarma. Možnost donášky, a to i mladším ročníkům, pak bude podle mluvčí každopádně zachována, ale zpoplatněna. "V tomto směru hovoříme o částce v řádech korun," uvedla. Převod peněz na osobní účty těch, kteří už karty používají, by podle předpokladu ministerstva měl být prováděn zdarma a automaticky. Plastikovou kartu by lidé měli dostat zadarmo. Jeden výběr z bankomatu ke každé sociální dávce či příspěvku by měl být bez poplatku.
V Česku jsou nyní více než tři miliony příjemců dávek včetně důchodců. U některých sledovaných dávek, tedy především u příspěvků v hmotné nouzi, mají karty umožnit ve spolupráci s daňovou správou i sledování, za co příjemce dávky své peníze utratil a případně jej penalizovat, třeba za nákup alkoholu. Plastikovou kartu, ekvivalent bankovní platební karty, budou moci například důchodci používat jako identifikační kartičku a získávat na jejím základě nejrůznější slevy, zaznělo minulý týden na semináři o novince.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz