» Aktuality

V ČESKU SE USKUTEČNÍ PRŮZKUM VĚDOMOSTÍ A DOVEDNOSTÍ DOSPĚLÝCH

Praha 6. září (ČTK) - V Česku se od září do března příštího roku uskuteční mezinárodní výzkum vědomostí a dovedností dospělých PIAAC (Programme for International Assessment of Adult Competencies), kterého se zúčastní 25 zemí. ČTK o tom dnes informovala Kateřina Savičová z ministerstva školství. Výzkum se zaměří na úroveň základních dovedností potřebných pro úspěch v běžném životě i na pracovním trhu u lidí ve věku 16 až 65 let. V ČR by se do něj mělo zapojit 16.000 domácností.


"U respondentů budou zjišťovány numerické a čtenářské dovednosti a dovednosti řešit úkoly v prostředí informačních technologií," sdělila Savičová. Dodala, že dotazování všech dospělých obyvatel Česka by bylo příliš náročné, proto bude do zkoumání zapojen pouze reprezentativní vzorek obyvatel. "Občané se nebudou moci do výzkumu hlásit," upozornila Savičová.
Dotazování jednoho respondenta bude trvat asi dvě hodiny, provede jej vyškolený tazatel vybavený přenosným počítačem. Respondenti, kteří nebudou schopni pracovat s počítačem, obdrží tištěné verze materiálů. Účast ve výzkumu bude zcela anonymní.
"Výsledky výzkumu budou využity k rozvoji školního vzdělávání a školicích programů na zdokonalení dovedností potřebných k úspěšnému zapojení do společnosti 21. století," uvedla Savičová. Výsledky budou porovnány s průzkumy v dalších zemích a ukážou, zda Češi se svými dovednostmi obstojí v mezinárodní konkurenci. Výsledky se také porovnají s obdobným dotazováním, které se v Česku uskutečnilo v roce 1998. Srovnání by mělo ukázat, zda se úroveň dovedností dospělých v posledních letech zlepšuje či zhoršuje.
Akce se bude konat pod záštitou ministerstva školství a na mezinárodní úrovni ji bude řídit Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). V ČR ji zajišťuje Ústav pro informace ve vzdělávání ve spolupráci se společností SC&C a Národním vzdělávacím fondem s podporou ministerstva práce.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz