» Aktuality

ZAČALA KAMPAŇ PROTI AIDS, NECHRÁNĚNÝ SEX PŘIROVNÁVÁ K SEBEVRAŽDĚ

Praha 8. září (ČTK) - V Česku dnes začala kampaň proti šíření viru HIV a nemoci AIDS. Autoři osvětové akce označují chování lidí, kteří se před nákazou nechrání, za sebevraždu. Na plakátech proto ukazují ty, kteří právě různým způsobem ukončili svůj život. Projekt  "Dej si bacha!" připravilo sdružení Art for Life. Jeho vedení dnes kampaň představilo v Praze na tiskové konferenci. Podle pořadatelů je to první velká osvětová akce o AIDS po 15 letech.


"Nakazit se virem HIV je jako ortel smrti. Jediný rozdíl je v tom, že je to pomalá, plíživá smrt. Chceme, aby si to veřejnost uvědomila, proto je kampaň tak agresivní a šokující. Aby si lidé začali dávat bacha," řekl novinářům šéf pořádajícího sdružení Martin Kámen, který je i autorem fotografií na plakátech se sebevrahy.
Na jednom z nich je žena, která strčila hlavu do trouby a otrávila se plynem. Na dalším jsou vidět nohy oběšence a na posledním muž, který si ve vaně podřezal žíly. Nechybí slogan "AIDS - taková horší sebevražda". Tváří projektu se stala zpěvačka Bára Basiková, která vystupuje ve spotu. Od nynějška do konce listopadu ho budou vysílat televize Barrandov a HBO i Český rozhlas a multikina Cinestar.
K radikální kampani vyburcovaly pořadatele i výsledky květnového průzkumu, který si nechali vypracovat. Podle něj nepovažuje AIDS za hrozbu 82 procent Čechů a Češek. Třetina lidí při náhodném sexu nepoužívá kondom. Víc než pětina dotázaných pak neví, zda se nákaza přenáší polibkem.
Počty pacientů v Česku přitom rostou. Za prvních sedm letošních měsíců lékaři zaznamenali 91 nakažených virem HIV - 84 mužů a sedm žen. Za celý loňský rok přibylo do statistiky 180 infikovaných. Od roku 1986 do konce letošního července odborníci v ČR odhalili či potvrdili vir HIV celkem u 1613 lidí - u 1312 mužů a 301 žen. Nejčastěji se přenesl při nechráněném sexu. Celkem se tak infikovalo 87 procent lidí. Chorobou AIDS zatím v Česku onemocnělo 334 lidí a 175 na ni zemřelo. Letos do konce července jí podlehlo šest pacientů.
Podle Davida Jilicha z AIDS centra Fakultní nemocnice na Bulovce se sice v Česku zatím daří ve srovnání s jinými vyspělými státy udržet relativně příznivé počty, ale situace by se mohla rychle zhoršit. Podotkl, že ve Slovinsku byl podobný stav jako v Česku, nyní jsou tam čísla čtyřikrát vyšší. Nemocných přibývá raketovou rychlostí také ve východní Evropě.
Sdružení Art for Life funguje čtyři roky. V minulosti podporovalo Českou společnost AIDS pomoc a Dům světla. Na kampaň v listopadu navážou další akce.
K šokujícím osvětovým akcím kvůli AIDS přikročily i neziskové organizace v cizině. Velkou pozornost i protesty před dvěma lety vyvolala kampaň v Německu se sloganem "AIDS je masový vrah". Ve spotu mladá žena souložila s nacistickým vůdcem Adolfem Hitlerem. Na plakátech ji kromě Hitlera objímal i Stalin či Saddám Husajn. Pořadatelé tehdy uvedli, že chtěli šokem lidi vyburcovat k tomu, aby se před nemocí chránili.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz