» Aktuality

S OTEVŘENÍM VZDUŠNÉHO PROSTORU ZAČALA LÉTAT I ZÁCHRANNÁ SLUŽBA

Praha 19. dubna (ČTK) - Od 11:00 dnes mohly po třech dnech znovu létat vrtulníky letecké záchranné služby v celé ČR, zatím s akutními pacienty, řekl dnes ČTK ředitel společnosti Alfa Helicopter Pavel Müller. Vrtulníky kvůli sopečnému popelu ve vzduchu nelétaly od pátečních 16:00. Vzdušný prostor byl v Česku uzavřen od pátku 13:00 do dnešního poledne.


V 11:00 začaly létat primární lety, tedy jen k akutním pacientům. "Budeme létat za vidu, tedy mimo oblačnost, a do výše 1000 stop, tedy 300 metrů nad zemí," tlumočil dopoledne Müller společné rozhodnutí Letecké služby Policie ČR, společnosti DSA a společnosti Alfa Helicopter.
V ČR je deset středisek letecké záchranné služby. Asi 70 procent území pokrývají dva soukromí provozovatelé, zbytek policie a armáda. "Nedomnívám se, že by za těch pár dní byl ochuzen o naši péči nějaký pacient," řekl dnes ČTK předseda Asociace zdravotnických záchranných služeb ČR Marek Slabý.
Vrtulník prý není základní prostředek záchranné služby, nedá se na něj vždy spoléhat, neboť při špatné viditelnosti nesmí vzlétnout. "Odvolání provozu vrtulníku na několik hodin je celkem pravidelný jev," uvedl.
Vrtulníky budou směřovat k naléhavým případům a budou se navzájem informovat o aktuální situaci a po každém letu bude vrtulník prohlédnut, zda jemný sopečný prach nezpůsobil na motoru nějaké škody a stroj je nadále provozuschopný.
Společné rozhodnutí se týká devíti z deseti středisek, což jsou Praha, Ústí nad Labem, Liberec, Hradec Králové, Ostrava, Olomouc, Brno, Jihlava a České Budějovice. Letecká záchranná služba v Plzni, kterou zabezpečuje armáda, začala provozovat tuto službu v předstihu.
Mluvčí středočeské záchranky Tereza Janečková ČTK v poledne potvrdila, že akutní případy už vrtulníky převážejí. Vysvětlila, že čas transportu po silnici není o mnoho delší, ale pro pacienta je přeprava vrtulníkem šetrnější.
Mluvčí pražské záchranky Jiřina Ernestová ČTK řekla, že v hlavním městě kvůli výpadku vrtulníků žádné problémy nebyly. "Využíváme je málo, protože je tu hustá aglomerace a v podstatě není, kde by přistály," vysvětlila.
Například v pátek na Příbramsku nemohla letecká záchranka zasáhnout krátce po 12:00 u muže, který spadl z desetimetrového stromu. Záchranáři na místě zjistili, že mužova zranění nejsou tak vážná, jak se původně předpokládalo. S podezřením na zlomeniny kotníku a klíční kosti jej převezli sanitou na ortopedii příbramské nemocnice.
V pátek vydala Světová zdravotnická organizace (WHO) varování, aby pobyt venku omezili pacienti s nemocemi dýchacích cest a astmatici. "Astmatici a lidi s alergickou rýmou mohou na prach reagovat, ale zatím žádné zprávy nemáme, že by to někomu vadilo," řekl dnes ČTK předseda České společnosti alergologie a klinické imunologie Vít Petrů. Sopečný prach prý může dráždit, ale mechanicky. "Ne že by to alergizovalo, ale mechanicky to může zvyšovat dráždivost ke kašli, zhoršovat obtíže alergické rýmy," řekl.
"Pacientům se daří hůře kvůli propukující pylové sezoně, ale co se týče sopečného výbuchu, nepozoruju zatím žádné zhoršení," řekla ČTK pražská alergoložka Blanka Haindlová.
Ani lékárny podle mluvčího České lékárnické komory Aleše Krebse nehlásí zvýšený nákup přípravků na podrážděné oči a dýchací cesty. Dýchací potíže by mohly trápit hlavně astmatiky, ti by měli podle Krebse jít rovnou ke svému lékaři. Obvykle mívají doma úlevové léky, takže ani oni do lékáren nechodí víc než jindy.
ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz