» Aktuality

MFD: ČÁST CIZINCŮ PŘIJDE V ROCE 2013 O DAŇOVÉ ÚLEVY

Praha 24. září (ČTK) - Část cizinců pracujících v Česku přijde v roce 2013 o daňové úlevy. Podle návrhu daňové reformy, která nedávno prošla prvním čtením v Poslanecké sněmovně, si totiž nebudou moci téměř žádné daňové úlevy uplatnit. Uvedla to dnešní Mladá fronta Dnes (MFD).


Cizinci ze zemí mimo Evropskou unii, Norsko a Island přijdou o slevu na dítě, na manželku, odpočet na hypotéku nebo penzijní spoření. Změna se dotkne zhruba 150.000 cizinců z mimoevropských zemí, kteří v ČR pracují a mají tu povinnost platit daň. Přibližně polovina těchto pracovníků je zaměstnaná, druhá má živnostenský list. Nejpočetnější jsou podnikatelé a zaměstnanci z Vietnamu, Ukrajiny, Moldavska, Ruska, Mongolska a USA.
Deník uvedl, že například rodič - cizinec se dvěma dětmi, manželkou na mateřské, úvěrem na bydlení a s penzijním připojištěním může přijít až o 70.000 Kč ročně. Tyto peníze dnes díky daňovým slevám a odpočtům ušetří, nově je bude muset státu odvést.
Pracující studenti rovněž přijdou o slevu a od základu daně nebude možné odpočítávat ani dary. Cizincům zůstane pouze sleva na poplatníka, která letos činí 23.640 korun.
Na zneužívání daňových úlev cizinci ze třetích zemí upozorňovali daňoví úředníci od začátku roku. Problém se týká hlavně daňového bonusu na děti, jejž dostávají pracovníci, kteří mají vyměřené tak nízké daně, že je sleva na děti nepřesáhne.
Podle Generálního finančního ředitelství loni podalo daňové přiznání, které většinou podávají pouze podnikatelé, 10.000 Vietnamců a jejich daňová povinnost v průměru 25.000 korun na osobou. Údaj, kolik odvedli zaměstnanci, není k dispozici.
Celkem dostává od státu takzvanou zápornou daň z příjmu 338.000 lidí, přesná statistika není k dispozici. Stát rozdá touto formou čtyři miliardy korun ročně. Kolik odejmutím výhod některým cizincům stát uspoří, není jasné. Mohlo by jít minimálně o desítky milionů korun, napsala dnešní MfD.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz