» Aktuality

SENÁT VETOVAL ZMĚNY VE VYPLÁCENÍ SOCIÁLNÍCH DÁVEK

Praha 7. října (ČTK) - Senát dnes zamítl opoziční většinou změny v systému sociálních dávek. Nová pravidla by měla podle předlohy platit od příštího roku a týkají se například čerpání rodičovského příspěvku a příspěvku na péči. Reformní novela zákonů o pomoci v hmotné nouzi, o sociálních službách a o státní sociální podpoře se vrací do sněmovny. Vládní koalice může v dolní komoře senátní veto přehlasovat.


Dávky má nově vyplácet výhradně úřad práce. Lidé je budou moci čerpat rovněž prostřednictvím sociální karty, která bude sloužit jako identifikátor.
Zákon podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) zjednoduší systém sociální ochrany, sníží administrativu a zvýší klientský komfort. Jiří Dienstbier (ČSSD) však pokládá některá jeho ustanovení za asociální. Navíc pochybuje o tom, že se stihne převod vyplácení dávek z obecních úřadů na úřad práce. Několik dalších senátorů se obává toho, že nastane chaos.
Novela sjednocuje celkovou výši rodičovského příspěvku během dvouleté, tříleté a čtyřleté varianty. Rodič bude mít nárok celkem na 220.000 korun. Pokud rodič dostane sankci za neplnění povinností souvisejících s řádným plněním povinné školní docházky staršího dítěte, z částky by se odečetlo 22.800 korun.
Změnit se mají i podmínky pro vyplácení příspěvků na péči. Jiný bude systém posuzování nároku na tuto dávku. Novelou se zvýší příspěvek dítěti ve druhém stupni postižení z 5000 na 6000 korun. Jiné by měly být i podmínky pro vyplácení příspěvku na bydlení. Doba jeho poskytování bude nově omezena až na výjimky na sedm let během deseti let.
Projednáním této předlohy jednání Senátu pro dnešek skončilo. Další dvě novely vládní sociální reformy senátoři projednají příští týden.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz