» Aktuality

PRŮZKUM PRO MS: ZMĚNY VE VÝŽIVNÉM VÍTÁ 70 PROCENT LIDÍ

Praha 14. května (ČTK) - Změny v systému určování výše výživného na děti, které chce zavést ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová, vítá 70 procent lidí. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, který si nechalo ministerstvo pracovat. Výživné na jedno dítě by se podle nově navrhovaných tabulek mohlo od poloviny příštího roku pohybovat mezi devíti až 24 procenty z platu rodiče.


Ministerstvo rozdělilo děti do pěti kategorií podle věku a navrhlo pro ně procentuální rozpětí, podle kterého by se soudci mohli řídit při vypočítávání výživného. Úřad zaslal svůj návrh k posouzení soudům a dalším institucím, vyjádřit se k němu může i veřejnost.
Na e-mailovou adresu, kterou ministerstvo kvůli problematice alimentů zřídilo, přišlo několik desítek námětů a připomínek. Podle Martiny Roupcové z ministerstva se lidé nejčastěji ptají na výpočet výše výživného, zjišťování příjmů rodiče nebo na vymáhání nezaplaceného výživného.
Na dítě do pěti let by podle návrhu mohl v budoucnu platit rodič zhruba devět až 13 procent z platu, na šestileté až devítileté dítě 11 až 15 procent svých příjmů. Pro deseti až čtrnáctileté děti navrhuje ministerstvo platit 14 až 18 procent, na patnácti až sedmnáctileté potomky 17 až 21 procent. Na děti starší 18 let by měl rodič přispívat 20 až 24 procenty ze své mzdy. Například na jedenáctiletou dívku, která zůstala v péči otce, by tak její matka, zdravotní sestra s příjmem 16.000 korun čistého, měla platit 2240 až 2880 korun měsíčně, uvedla už dříve Kovářová. Výživné nemá být omezeno žádnou minimální ani maximální hranicí.
Tabulky chce ministerstvo po skončení připomínkového řízení zhruba v polovině roku začít používat v rámci pilotního projektu. Testování návrhu má trvat zhruba rok, poté má přejít do praxe. Ministryně plánuje také rozpracovat doporučení pro soudy, jak zjistit výši platů rodičů, kteří například podnikají a nevykazují žádné zisky.
Sněmovně již předložila svůj návrh na úpravu výživného také ČSSD, která požaduje stanovit minimální částku, kterou by otec či matka museli na svého potomka přispívat. Podle sociálních demokratů by rodič měl platit nejméně 1400 korun měsíčně na dítě do šesti let věku a 1680 na staršího potomka. Sazby jsou odstupňované podle výše výdělku rodiče, ti nejbohatší by na výživném zaplatili 13.200 korun na dítě měsíčně. ČSSD také navrhuje takzvané náhradní výživné.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz