» Aktuality

RADĚ PRO NEZISKOVÉ ORGANIZACE BY MĚL PŘEDSEDAT MINISTR DRÁBEK

Praha 24. října (ČTK) - Vládní rada pro neziskové organizace by se po více než roce měla dočkat nového předsedy, má jim být ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Návrh v úterý projedná vláda. Zvýšit by se měl také počet místopředsedů rady ze dvou na tři.


Posledním předsedou rady byl bývalý premiér Jan Fischer, od poloviny roku 2010 je ale rada bez šéfa. "Svoji činnost sice nezastavila a její návrhy a informace předkládá vládě v současné době předseda vlády Petr Nečas, ale řada úkolů není splnitelná bez jmenování jejího předsedy. Především nebylo možné v souladu s jejím statutem provést žádnou rekonstrukci v jejím složení a ani ve složení jejích výborů," stojí v materiálu, který projedná kabinet.
Předsednictví jednoho z nejstarších poradních orgánů vlády, který funguje už od roku 1998, by se měl ujmout ministr práce a sociálních věcí. "Pan ministr řídí resort, který s významnou částí nestátních neziskových organizací v roli poskytovatelů sociální služeb dlouhodobě spolupracuje," uvádí dokument.
Navrhuje se také, aby se počet místopředsedů zvýšil ze dvou na tři. Jeden z nich by byl zástupce neziskového sektoru, druhou by byla zmocněnkyně vlády pro lidská práva Monika Šimůnková a třetím by byl nově jeden z ministrových náměstků. Předseda rady by také mohl zmocnit některého z místopředsedů, aby jej trvale zastupoval kromě situací, které může vykonávat jen ministr, například předkládání dokumentů vládě.
Více než polovina členů rady je z neziskových organizací, zbytek jsou zástupci ministerstev a dalších úřadů.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz