» Aktuality

MFD: V LIBERECKÉM KRAJI PŘIBÝVÁ FIREM, KTERÉ NEPLATÍ POJIŠTĚNÍ

Liberec 14. května (ČTK) - V Libereckém kraji přibývá firem, které neplatí zdravotní pojištění. V řadě případů svým zaměstnancům sice pojistné strhnou, pojišťovně ho ale neodvedou. Jen Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), u které je zhruba 80 procent obyvatel kraje, eviduje ke konci března pohledávky za 246 milionů korun. Dluh je o pět milionů vyšší než před rokem, napsala dnes liberecká příloha Mladé fronty Dnes (MfD).


"Projevilo se snížení výběru pojistného, roste i podíl těch, kteří na zdravotním pojištění dluží," řekl deníku ředitel krajské pobočky VZP Jiří Benedikt. Podle pojišťovny je to také důsledek ekonomické krize. "Bývá to první věc, kterou firma neudělá, přestane platit faktury a také sociální a zdravotní pojištění," vysvětlil. Počet zaměstnavatelů, kteří odvádějí pojistné, se podle něj zejména kvůli bankrotům navíc snížil v prvním čtvrtletí letošního roku o 240, na pojistném se vybralo o 25 milionů korun méně než ve stejném období loňského roku.
Podle předáka liberecké Asociace samostatných odborů Milana Šubrta neodvádějí zdravotní pojištění především pracovní agentury a také menší a střední firmy. "Větší firmy si to nedovolí," poznamenal. Soudy tyto případy řeší jako trestné činy neodvedení daně na zdravotním a sociálním pojištění. VZP dlužné peníze vymáhá i v exekucích, letos jich uplatnila už na 300 dohromady za 30 milionů korun. Velké peníze ale dluží pojišťovně firmy, které jsou v insolvenčním řízení, a tak je bude jen obtížně vymáhat. K největším dlužníkům patří společnost Lites a slévárna Ferex-ŽSO.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz