» Aktuality

MZ DNES ZVEŘEJNÍ CENY LÉKŮ A DOPLATKY PACIENTŮ, NEZAPLATÍ PRÝ VÍC

Praha 20. května (ČTK) - Ministerstvo zdravotnictví dnes zveřejní ceny léků a doplatky pacientů. Pacienti prý za léčení nezaplatí víc. Podle České lékárnické komory a České asociace farmaceutických firem však už víc platí, 28 procent léků, které dříve doplatek neměly, ho nyní má. Lékový ústav snížil ceny léků a úhrady ze zdravotního pojištění. Ušetřit se tak mají až tři miliardy korun ročně. Podle kritiků ovšem to, co zdravotní pojišťovny ušetří, zaplatí pacienti.


Lékárníci a asociace farmaceutických firem vycházejí z dat, která zveřejnil Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Firmy už ale podle lékového úřadu oznamují, které ceny snižují, aby se do úhrad vešly. Kromě toho je v každé skupině léčiv alespoň jeden bez doplatku. Lékaři i pacienti je najdou na webu SÚKL.
Podle lékárníků může sice lékový úřad spekulovat o snížení cen ze strany farmaceutických firem, pokud se tak ale nestane, znamená to podle nich vyšší spoluúčast pacientů. Podle průzkumu dopadá zdražení hlavně na chronické pacienty, kteří chodí do lékárny pro stálý okruh léčiv.
Ministerstvo ale tvrdí, že doplatky pacientů nestouply. Argumentuje daty z 1600 lékáren (v ČR jich je 2400). Podle ministerstva se výrobci, kteří přišli o zisky, snaží záměrně znejistit pacienty nepravdivými údaji. Ministerstvo má pro pacienty naopak dobrou zprávu, že i v následujících týdnech budou klesat ceny a úhrady u dalších stovek léků.
V ČR se ročně spotřebují léky za 80 miliard korun, přes 40 miliard platí zdravotní pojišťovny, zbytek je spoluúčast a volně prodejné přípravky.

ČTK

 



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz