» Aktuality

SANEP: ČEŠI CHTĚJÍ ŘÍCI JASNÉ

SANEP: ČEŠI CHTĚJÍ ŘÍCI JASNÉ

Praha 22. ledna (PROTEXT) - Češi chtějí říci jasné "ne" dohodě EU v referendu a odmítají i vstup ČR do eurozóny. Nadpoloviční většina domácí populace sdílí názor, že by o osudu smlouvy EU o fiskální odpovědnosti měli občané ČR rozhodnout ve všelidovém referendu.


V něm by pak většina veřejnosti řekla této dohodě, která by měla sloužit k záchraně eura a která přenáší další část kompetencí na EU, jasné „ne“. Naprostá většina domácí populace pak nadále odmítá i vstup ČR do eurozóny, a tedy i zavedení eura coby nové národní platební jednotky. V případě aktuálního konání referenda by se tak proti vstupu do eurozóny vyjádřily téměř čtyři pětiny Čechů. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu společnosti SANEP. S vyhlášením všelidového referenda o dohodě EU souhlasí i občanští demokraté a představitelé Věcí veřejných. Naopak podle názoru představitelů TOP 09 a nejsilnější opoziční strany ČSSD by ratifikace smlouvy měla proběhnout parlamentní cestou. Konání všelidového referenda odmítá i jeden z největších kritiků EU prezident Václav Klaus, podle něhož by vláda neměla přehazovat politickou odpovědnost na občany. Stejně jako většina veřejnosti však i Václav Klaus s ratifikací dohody EU o fiskální odpovědnosti, která ještě nemá finální podobu a jejíž celý obsah není znám, nesouhlasí. Z šetření společnosti SANEP lze vyvodit, že odmítavý postoj k dohodě EU a zejména pak ke vstupu ČR do eurozóny se postupně zvyšuje společně s negativními zprávami o dluhové krizi států eurozóny. Nejasná budoucnost eurozóny a samotného eura se pak promítá i na negativním postoji domácí veřejnosti k dohodě EU, která má zachránit euro, a tedy eurozónu, ovšem na druhé straně může z pohledu kritiků této dohody znamenat i ztrátu suverenity ČR. Tyto pochybnosti posiluje zejména skutečnost, že celé znění této dohody ještě není známo. S ratifikací dohody EU váhá vedle ČR ještě řada států EU, které stejně jako ČR nejsou součástí euroźony.

Exkluzivní bleskový internetový on/off-line průzkum byl proveden ve dnech 18. - 21. ledna 2012 na vybrané skupině 6861 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-69 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu více jak 200 tisíc registrovaných uživatelů 14.029 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Nadpoloviční většina respondentů (51,4%), kteří představují reprezentativní vzorek domácí populace, zastává názor, že by občané České republiky měli o přistoupení či nepřistoupení ČR ke smlouvě Evropské unie o fiskální odpovědnosti hlasovat ve všelidovém referendu. Příklon většiny veřejnosti ke konání všelidového referenda souvisí zejména se skutečností, že většina domácí populace dlouhodobě souhlasí s posilováním přímé demokracie a přijetím zákona o všelidovém referendu.

V případě aktuálního konání všelidového referenda o přistoupení ČR ke smlouvě EU o fiskální zodpovědnosti, jejíž finální verze není prozatím dojednána, by proti přistoupení, a tedy i ratifikaci, hlasovalo 56,7% dotázaných. Opačné stanovisko, které reprezentuje souhlas s přistoupením ČR ke smlouvě EU o přistoupení k fiskální zodpovědnosti, zastává 43,3% dotázaných. Převažující negativní postoj k dohodě EU souvisí jak s celkově posilujícím negativním postojem většiny Čechů k evropskému společenství, tak i s obavami, že by v případě vstupu ČR do eurozóny došlo k výraznému přenesení kompetencí na EU, což může znamenat i ztrátu národní suverenity. Toho se ostatně obává i prezident Václav Klaus. Tohoto referenda by se aktuálně účastnilo 56,1% občanů.

Pokud by se v tuto chvíli konalo všelidové referendum o vstupu ČR do eurozóny, drtivá většina dotázaných (71,3%) by se vstupem ČR do eurozóny, a tedy i přijetím eura jako hlavní společné měny, vyjádřila svůj jednoznačný nesouhlas. Pro přijetí eura by pak hlasovalo 28,7% respondentů. Tento výsledek ilustruje vzrůstající nedůvěru obyvatel České republiky vůči euru. Ta souvisí jak s dluhovými problémy států eurozóny, tak i s otázkou samotné existence eurozóny a samotného eura. Tohoto referenda by se aktuálně účastnilo 64,3% občanů.

Více na http://www.sanep.cz



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz