» Aktuality

HYGIENICI UŽ SLEDUJÍ KVALITU VODY V PŘÍRODNÍCH KOUPALIŠTÍCH

České Budějovice 21. května (ČTK) - Navzdory chladnému a deštivému počasí hygienici v souladu s legislativou tento týden zahájili sledování kvality vody v přírodních koupalištích. Ve sledovaných oblastech na jihu Čech je voda vhodná ke koupání, výjimkou je Vojníkov na Orlíku, sdělil dnes ČTK František Kotrba z krajské hygienické stanice. Výsledky potěší ovšem jen otužilce - teplota vody se pohybuje kolem 12 stupňů Celsia.


Pokud by se někdo koupal u veřejného tábořiště Vojníkov na Otavě, měl by se poté osprchovat. Vnímaví jedinci by mohli mít zdravotní problémy. "V pětistupňové škále dostala všechna odběrní místa jedničku, Vojníkov trojku. Teplota vody se pohybovala od devíti stupňů u Podolska po 14 stupňů u Radavy na Orlíku, Lipno mělo kolem 12 stupňů, stejně tak rybníky. Průměrně je teplota asi o pět stupňů nižší než vloni touto dobou," řekl Kotrba ČTK.
Voda se v souladu s legislativou začíná sledovat dva týdny před zahájením koupací sezony. Jihočeští hygienici její vzorky odebírali ve třech oficiálních koupacích oblastech Orlické přehrady, u tří pláží Lipna a v rekreačních rybnících Hejtman a Staňkovský.
Stanovení oficiálních koupacích oblastí a metodiku odběrů určuje legislativa a vyhodnocuje se jednotně ve všech zemích EU. Koupací sezona začíná prvního června, na webové stránce www.khscb.cz najdou zájemci podrobné informace z kontrol. Měření se uskutečňují jednou za dva týdny, odběry provádějí hygienici v pondělí a výsledky zveřejňují ve čtvrtek odpoledne. V případě zhoršené kvality vody, jež by mohla znamenat zdravotní rizika, se provádí měření podle aktuální potřeby každý týden.
"Loni měla koupací sezona na jihu Čech obvyklý průběh. Kvalita vody se od druhé poloviny léta zhoršovala, nikde jsme ale na rozdíl od horkého léta 2007 nemuseli vyhlásit zákaz koupání," připomněl Kotrba. Největším problémem jihočeských rekreačních vod je zvýšený výskyt sinic, jejichž vysoká koncentrace může být při určitém typu počasí především v zátokách Orlíku nebo v mělčích rekreačních rybnících pro vnímavé jedince, osoby s chronickými potížemi nebo těhotné ženy riziková.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz