» Aktuality

SANEP: ČEŠI POVAŽUJÍ ZÁKON O OBECNÉM REFERENDU ZA PASKVIL

SANEP: ČEŠI POVAŽUJÍ ZÁKON O OBECNÉM REFERENDU ZA PASKVIL

Praha 10. dubna (PROTEXT) - Většina obyvatel České republiky považuje vládní návrh ústavního zákona o obecném referendu za paskvil, který je jasným důkazem, že vláda o všelidové hlasování, a tedy o názor voličů na zásadní otázky chodu státu, nestojí.


Čechům vadí zejména fakt, že i po splnění podmínek mohou politici konání všelidového hlasování zabránit. Ukázal to exkluzivní průzkum společnosti SANEP, podle jehož závěrů téměř dvě třetiny obyvatelstva souhlasí s výhradami proti vládní novele zákona o všelidovém hlasování, které vznesl předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc. Ten mimo jiné prohlásil, že ČSSD nepodpoří vládní návrh, který říká: "Sesbírejte si podpisy, navrhněte si referendum, ale o tom, jestli se referendum nakonec konat bude, rozhodnou sněmovna a Senát". Podle Tejce by se navíc referendum podle vládního návrhu nemohlo konat prakticky k ničemu. Podle většinového mínění by po předložení platné petice, neměl o osudu konání obecného referenda rozhodovat parlament ani Senát.

Téměř polovina obyvatel ČR rovněž nesouhlasí ani s počtem 250 tisíc podpisů, které musí podle vládního návrhu, petice obsahovat a podporuje snížení této hranice na 200 tisíc sebraných signatur.

Většina populace rovněž nesouhlasí s podmínkou, kdy je pro platnost referenda nutná účast alespoň 50 procent oprávněných voličů a podporují původní hranici minimální účasti, a sice 35%.

Vládou navrhované podmínky pro vyhlášení a platnost referenda či následné schvalování parlamentem se setkávají s většinovým nesouhlasem, který je patrný i z názoru více jak dvou třetin domácí veřejnosti, která se přiklání k názoru, že vládní návrh zákona o obecném referendu je ze strany vlády spíše hrou na referendum.

Exkluzivní internetový on/off-line průzkum byl proveden ve dnech 2. - 5. dubna 2012 na vybrané skupině 8041 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-69 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu více jak 200 tisíc registrovaných uživatelů 14.610 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Vládní návrh ústavního zákona o obecném referendu, který stávající vláda schválila koncem minulého měsíce je podle názoru většiny respondentů (42,7%), kteří představují reprezentativní vzorek domácí populace, paskvilem a jasným důkazem, že vláda o všelidové hlasování, a tedy o názor voličů na zásadní otázky chodu státu, nestojí. Podle mínění 16,7% dotázaných je vládní návrh zákona o obecném referendu správným krokem k rozvíjení přímé demokracie, ovšem tento návrh přijímají s výhradami. Pro 15,4% respondentů je tento návrh ústavního zákona špatný, komplikovaný a zcela odporující podstatě všelidového referenda. Stávající podoba návrhu ústavního zákona o obecném referendu pak má plnou podporu pouze 6,8% respondentů.

Téměř dvě třetiny respondentů (64,1%) souhlasí s předsedou poslaneckého klubu ČSSD Jeronýmem Tejcem, který má proti stávajícímu vládnímu návrhu ústavního zákona o všelidovém hlasování, značné výhrady. Jeroným Tejc v rámci své kritiky vládního návrhu mj. prohlásil "Naším klíčovým požadavkem je, aby pokud bude potřebný počet 250 tisíc podpisů, už nebylo možné konání referenda ze strany politiků zabránit. Rozhodně nepodpoříme vládní návrh, který říká: sesbírejte si podpisy, navrhněte si referendum, ale o tom, jestli se referendum nakonec konat bude, rozhodnou sněmovna a Senát".

Podle názoru 70,8% by po předložení petice, která splní všechny podmínky, mělo být všelidové hlasování automaticky vyhlášeno. Parlament by tedy podle většinového mínění o konání či nekonání referenda, v případě naplnění všech podmínek, neměl v žádném případě rozhodovat. Domácí populace se tak kloní spíše ke slovenskému modelu, kde je jednou z možností vyhlášení referenda, předání petice s 350.000 podpisy. Po případném přezkumu ústavnosti otázky pak následuje automaticky vyhlášení referenda prezidentem republiky.

Většina respondentů (46,1%) nesouhlasí s podmínkou, která udává, že pro vypsání obecného referenda musí daný petiční arch podepsat 250.000 občanů. Podporu u domácí populace má tak původní znění této podmínky, která stanovovala výrazně nižší hranici, a to 200.000 signatur. Vládou navrhovanou hranici, tedy 250.000 podpisů v souhrnu podporuje 38,3% dotázaných.

S další podmínkou vládního návrhu zákona o obecném referendu, která stanovuje, že pro platnost referenda je nutná účast alespoň 50 procent oprávněných voličů nesouhlasí 45,9% respondentů. Ti rovněž podporují, aby byla zachována 35% hranice počtu hlasujících občanů, která byla původně navrhována.

Více jak dvě třetiny dotázaných (66,7%), se stejně jako předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc, domnívá, že vládní návrh zákona o obecném referendu je ze strany vlády Petra Nečase pouhou hrou na všelidové hlasování.

Více na http://www.sanep.cz



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz