» Aktuality

DŮVĚRA PREZIDENTA VÁCLAVA KLAUSE NADÁLE KLESÁ

DŮVĚRA PREZIDENTA VÁCLAVA KLAUSE NADÁLE KLESÁ

Praha 17. května (PROTEXT) - Důvěra prezidenta Václava Klause nadále klesá, nejméně důvěryhodným ústavním činitelem je premiér Petr Nečas. Nejdůvěryhodnějším ústavním činitelem je podle názoru většinové veřejnosti jednoznačně předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, který se stejně jako v únoru tohoto roku těší důvěře nadpoloviční většiny domácí populace.


Druhou příčku na pomyslném žebříčku důvěryhodnosti ústavních činitelů pak opětovně obsadil prezident Václav Klaus, jehož důvěra však nadále klesá. Jak ukázal aktuální průzkum společnosti SANEP, Václava Klause dělí od v pořadí třetí předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové pouze jedna desetina procentního bodu. Důvěra Miroslavy Němcové pak naopak oproti únorovému šetření společnosti SANEP stoupá. Předseda horní komory Parlamentu ČR Milan Štěch se oproti únorovému šetření dostal na místo čtvrté a nejméně důvěryhodným ústavním činitelem se v květnu stává premiér Petr Nečas, kterému důvěřuje méně jak čtvrtina domácí populace.

Exkluzivní internetový on/off-line průzkum byl proveden ve dnech 9. - 15. května 2012 na vybrané skupině 12.873 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-69 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu více jak 200 tisíc registrovaných uživatelů 27.191 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský je podle názoru 52,3% respondentů, kteří představují reprezentativní vzorek domácí populace, aktuálně nejdůvěryhodnějším ústavním činitelem. Pavel Rychetský si ve srovnání s únorovým šetřením společnosti SANEP, kdy se stal rovněž nejdůvěryhodnějším ústavním činitelem, polepšil o 1,2 procentního bodu.

Druhým nejdůvěryhodnějším ústavním činitelem je stejně jako v únoru tohoto roku prezident Václav Klaus, který se aktuálně těší důvěře 41,2% dotázaných. Václav Klaus si však oproti únorovému šetření opětovně pohoršil, a sice o 3,5 procentního bodu. Lze tedy říci, že důvěryhodnost prezidenta Václava Klause v očích veřejnosti nadále klesá.

Třetí příčku na pomyslném žebříčku důvěryhodnosti ústavních činitelů obsadila po zisku 41,1% předsedkyně Poslanecké sněmovny a jediná žena mezi vrcholnými ústavními činiteli Miroslava Němcová. Ta si pak oproti letošnímu únoru polepšila o 0,6 procentního bodu a i v květnu tohoto roku se umístila před svým stranickým šéfem a nynějším předsedou vlády Petrem Nečasem. Není bez zajímavosti, že Miroslavu Němcovou od Václava Klause aktuálně dělí pouze jedena desetina procentního bodu. Oblibu Miroslavy Němcové u široké veřejnosti dokresluje rovněž fakt, že podle lednového šetření společnosti SANEP je předsedkyně Poslanecké sněmovny nejlépe hodnocenou ženou ve vrcholné politice.

V pořadí čtvrtému z nejvyšších ústavních činitelů předsedovi Senátu Milanu Štěchovi aktuálně důvěřuje 26,7% respondentů. Milan Štěch si tak ve srovnání s letošním únorem polepšil o 2,6 procentního bodu a na pomyslném žebříčku důvěryhodnosti ústavních činitelů si polepšil o jednu příčku.

Nejmenší důvěryhodnosti (23,4%) se v květnu tohoto roku těší premiér Petr Nečas, který je tak jediným z vysokých ústavních činitelů, kterému důvěřuje méně jak čtvrtina domácí populace. Petr Nečas si tak oproti letošnímu únoru pohoršil o 4,5 procentního bodu.

Více na http://www.sanep.cz



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz