» Aktuality

VLÁDA PROJEDNÁ, JAK ZAČLEŇOVAT NEPŘIZPŮSOBIVÉ DO BĚŽNÉ SPOLEČNOST

Praha 14. června (ČTK) - Vláda projednala postup, jak začleňovat chudé a nepřizpůsobivé občany do většinové společnosti. Důraz by se měl v příštích letech klást hlavně na vzdělávání dětí z ghett a práci sociálních pracovníků v problémových rodinách. Strategie boje proti sociálnímu vyloučení, kterou kabinetu přinese předseda vlády Jan Fischer, má za cíl snížit nezaměstnanost a zadluženost sociálně znevýhodněných lidí.


"Integrační strategie musí systémově zvyšovat úroveň celých regionů a pro všechny obyvatele, nesmí být úzce zaměřena pouze na romské lokality a romskou populaci," upozorňují autoři dokumentu s tím, že nejvážnější je situace v Ústeckém a Moravskoslezském kraji a také v některých regionech Olomouckého a Karlovarského kraje.
Plán počítá hlavně s podporou dětí z problémových rodin, zvážit by se prý mělo zavedení povinného roku v mateřské školce, kde děti získají základní sociální návyky. Romské děti by také neměly být v tak vysokém počtu zařazovány na zvláštní školy, více by jich naopak mělo pokračovat ve studiu na středních školách nebo učilištích.
"Jednou z možností je přímé provázání výplaty přídavků na děti se školní docházkou dětí," uvádí materiál. Do rodin by také měli více docházet sociální pracovníci, kteří by pomáhali s nácvikem rodičovských dovedností a učili by rodiny vést domácnost, udržovat byt v řádném stavu a hospodařit s penězi.
"Celou politiku finanční podpory rodin je nezbytné orientovat tak, aby byla podmíněna řádnou péčí o děti včetně školní docházky, oceňovala takovou péči a nemohla být někým mylně chápána a užívána, jako zčásti doposud, a to jako odměna za rození dětí a zdroj příjmů," varuje studie. Do budoucna by také měl být zpracován účinný zákon proti lichvě a za pomocí peněz z EU se vystavět nové městské byty v problémových regionech. Toto finančně dostupné bydlení by pak bylo přiděleno těm obyvatelů ghett, kteří chtějí svou situaci zlepšit, mají stálou práci, starají se o děti a vedou spořádaný život.

ČTK

 

 



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz