» Aktuality

MZ PŘEDSTAVÍ NÁRODNÍ AKČNÍ PLÁN DAROVÁNÍ ORGÁNŮ A TRANSPLANTACÍ

Praha (ČTK) - Ministerstvo zdravotnictví představilo 10. června veřejnosti národní akční plán darování orgánů a transplantací na léta 2010 až 2015. Před měsícem ho schválila vláda. Ministerstvo počítá s mediální kampaní, která přiblíží veřejnosti téma dárcovství orgánů. V ČR čeká na transplantaci 700 lidí, v celé EU 56.000. 


Z podnětu Evropské komise bude mít celá EU jednotná pravidla pro orgánové transplantace. V Evropě nyní není dostatek orgánů k transplantaci, situace se ale v jednotlivých zemích liší. Zatímco ve Španělsku je na milion obyvatel 33,8 dárce, v Rumunsku jeden. Úmrtnost při čekání se pohybuje mezi 15 až 30 procenty.
V ČR jsou čekací doby v průměru 12 měsíců, což je proti některým členským státům doba krátká. Vychází se z naléhavosti případu, imunologické shody i dalších faktorů. Děti mají vždy přednost.
Na vše dohlíží Koordinační středisko transplantací. Je zakázáno obchodovat s tkáněmi a orgány, není přípustná reklama. Za porušení transplantačního zákona hrozí tresty, od vysokých pokut přes zákaz výkonu činnosti až po nepodmíněné odnětí svobody. ČR vychází z předpokládaného souhlasu s posmrtným darováním orgánům. V Národním registru osob nesouhlasících s posmrtným odběrem tkání a orgánů je necelá tisícovka lidí.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz