» Aktuality

SANEP: V BŘEZNU BY VOLBY VYHRÁLA ČSSD, TOP 09 SE STÁVÁ LÍDREM PRAVICE

SANEP: V BŘEZNU BY VOLBY VYHRÁLA ČSSD, TOP 09 SE STÁVÁ LÍDREM PRAVICEPokud by se počátkem března konaly volby do Poslanecké sněmovny, vítězem voleb by se stala ČSSD se ziskem 27,2% hlasů následována druhou KSČM, které by dalo svůj hlas 17,3%  rozhodnutých voličů.


Ukázal to exkluzivní průzkum společnosti SANEP, který monitoroval volební preference u rozhodnutých voličů ve dnech 7. -11. března 2013.

Jak šetření společnosti SANEP dále ukazuje, třetí nejsilnější parlamentní stranou by se v březnu stala TOP 09 (32 mandátů), která se tak poprvé dostává před ODS a stává se se ziskem 13,2% hlasů lídrem pravice na domácí politické scéně. Pokud by se navíc TOP 09 spojila se Starosty a nezávislými (STAN), kteří by aktuálně získali 1,1% hlasů, disponovalo by se uskupení TOP 09 a STAN ziskem 14,3% hlasů.

Na čtvrtém místě by se pak umístila se ziskem 10,2% (25 mandátů) ODS, která nadále ztrácí důvěru voličů.

Pátou nejsilnější parlamentní stanou, by se aktuálně stala Strana Práv Občanů ZEMANOVCI (20 mandátů), které by dalo v březnu svůj hlas 8,3% voličů. SPOZ tak nadále profituje z výsledků prvních přímých prezidentských voleb v nichž byl zvolen čestný předseda strany Miloš Zeman.

Poslední stranou, která by získala poslanecká křesla by byla KDU-ČSL se ziskem 5,9% hlasů (15 mandátů).

Výsledky šetření společnosti SANEP, které představují teoretický volební zisk stran, které mají své zástupce v dolní komoře Poslanecké sněmovny ČR a dále politických stran, které v šetření společnosti SANEP překročily tříprocentní hranici, poukazují zejména na přechod pravicových voličů od ODS k TOP 09, která tak po příštích sněmovních volbách po ODS může převzít otěže nejsilnější pravicové strany. Oproti tomu ODS přichází i o své skalní voliče a v případě dalšího voličského odlivu se může ocitnout na hraně volitelnosti. Pro pravicové voliče se tak TOP 09 stává oproti ODS čitelnou stranou, která je schopna prosazovat své programové cíle a je schopna hájit pravicové ekonomické principy.

Zajímavé jsou rovněž výsledky strany SPOZ, jejíž volební preference narůstají. V případě stabilizace voličského elektorátu tak může být SPOZ v budoucí sněmovně významným partnerem pro vyjednávání budoucí vládní koalici.

Podstatné však bude pro budoucnost SPOZ, zda si dokáže vytvořit stabilní voličskou základnu, která je složena i z voličů ČSSD. Levicově orientovaný volič má navíc více možností v podobě podpory ČSSD, KSČM, ale i LEV21 či právě SPOZ. Pro tyto politické subjekty bude tak velmi složité se od sebe programově odlišit. Spíše lze očekávat určitou programovou identičnost těchto stran, a proto svoji roli budou pro levicově smýšlející voliče hrát osobní empatie či antipatie vůči vrcholným představitelům těchto stran či potřeba vytvořit silný levicový subjekt na což bude bezpochyby u voličů apelovat ČSSD.

Exkluzivní internetový on/off-line průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 7. - 11. března 2013 na vybrané skupině 6.592 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-69 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 17.302 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Více na www.sanep.cz



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz