» Aktuality

DŮCHODOVÝ VĚK VE FRANCII SE PODLE VLÁDY ZVÝŠÍ NA 62 AŽ 67 LET

Paříž 16. června (ČTK) - Francouzská vláda chce zvýšit minimální věk pro odchod do důchodu z 60 na 62 let. Přestože v tomto věku Francouzi nemohou dosáhnout na plnou penzi, hodně jich tuto nejnižší důchodovou hranici využívá. Plnou výši důchodu budou moci pobírat až od 67 let - místo od dosavadních 65 let. Opatření má podle vlády premiéra Françoise Fillona začít platit až od roku 2018. Od roku 2020 budou muset mít také Francouzi pro obdržení plné penze odpracováno minimálně 41,5 roku.


"Zachránit náš důchodový systém je imperativ," prohlásil ministr práce Eric Woerth, který dnes o plánu penzijní reformy informoval.
"Pracovat déle je nezbytné. Učinili to již naši evropští partneři. Není možné zůstávat mimo tuto tendenci," zdůraznil. "Naším cílem je rovnováha. Znamená to počínaje rokem 2018 nulový deficit," dodal.
Deficit důchodového sytému se v posledních dvou letech ztrojnásobil kvůli krizi, uvedla nezávislá instituce COR. Nyní činí 32 miliard eur (830 miliard Kč) a hrozí, že v roce 2020 dosáhne 45 miliard eur (1,2 bilionu Kč).
Odbory a zaměstnavatelé nyní budou mít tři dny na to, aby k reformě podali své připomínky. Poté bude návrh zákona dopracován a 13. července předložen vládě a v září parlamentu, ve kterém má vládní pravice jasnou většinu.
Věk pro předčasný odchod do důchodu 60 let, který byl stanoven v roce 1983 za prezidenta Françoise Mitterranda, považují levicová opozice a odbory za nedotknutelnou sociální vymoženost.
Podle ní vládní plán ale zvýhodňuje především bohaté, protože se jich změny dotknou nejméně. Bývalý předseda Socialistické strany François Hollande vyjádřil názor, že Sarkozy se rozhodl pro "nejvíce nespravedlivou reformu". Podle hnutí Zelených jde o "pobuřující nerovnost".
Vláda však má podle agentury AFP výhodu v tom, že veřejnost se již smířila s tím, že reforma je vzhledem k prodlužujícímu se věku občanů nezbytná.
Většina odborů předpokládá, že 24. června uspořádá protesty. Dosavadní demonstrace však nedosáhly takového rozsahu, v jaký odbory doufaly. Odborová organizace CGT vyzvala vládu, aby projekt "přepsala", zatímco radikálnější odbory pod názvem Dělnická síla požadují rovnou jeho stažení.
Ministr Woerth uvedl, že důchodová reforma byla sestavena se dvěma požadavky: zodpovědnost a spravedlnost.
Proto vláda hodlá požadovat zvláštní daně z vysokých příjmů, daň z kapitálu (akciové opce, dividendy, vysoké důchody podnikatelů) a z podniků. Celkem by tyto dodatečné příjmy měly přinést 3,7 miliardy eur (96 miliard Kč).
Předloženou reformou důchodového sytému se Francie připojuje k dalším evropským zemím, které musejí dosáhnout ozdravení státních financí, aby jejich ekonomika nezabředla do situace podobné Řecku.
Francouzská vláda chce rovněž na příští tři roky zmrazit státní výdaje a zrušit různé daňové výjimky, aby do roku 2013 výrazně snížila veřejný deficit.
V Česku parlament v roce 2008 schválil postupné zvyšování odchodu do penze (od ledna 2010 do roku 2030) až na 65 let u mužů a žen bez dětí nebo s jedním dítětem. Prodlužuje se například také doba pojištění nutná pro nárok na starobní důchod.
Francouzi musejí při zaměstnání platit penzijní příspěvky 40,5 roku, aby dostali plný důchod. Za deset let se tato povinnost protáhne o rok, tedy na 41,5 roku.
Některé profese mají své výjimky a jsou i případy odchodu do důchodu v 50 letech. V roce 2007 byl průměrný věk odchodu 59,4 roku. Státní zaměstnanci pobírají 75 procent průměru platu v posledním půl roce, v soukromém sektoru je to 50 procent nejlepších 25 let. Průměrný důchod byl předloni 1122 eur (bezmála 29.000 korun).
V zemi, která má 63 milionů obyvatel, je teď důchodců 15,5 milionu. V roce 2050 by jich mohlo být 23 milionů.
Pro prezidenta Sarkozyho je důchodová reforma nejdůležitější krok na domácí scéně ve druhé polovině jeho mandátu. Prezidentské volby budou za dva roky a Sarkozy, o němž se předpokládá, že bude kandidovat znovu, by chtěl mít do té doby tento problém vyřešen. Sarkozy už po nástupu do úřadu v roce 2007 zrušil penzijní privilegia některých kategorií zaměstnanců.

ČTK  



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz