» Aktuality

ABSOLVENTI SI O PRÁZDNINÁCH NEMUSEJÍ PLATIT SOCIÁLNÍ POJIŠTĚNÍ

Praha 16. června (ČTK) - Studenti, kteří po skončení střední či vysoké školy nenastoupí do práce ani se nezaregistrují na úřadu práce, nemusejí platit sociální pojištění. Nebudou však důchodově pojištěni. ČTK to dnes sdělila Jana Buraňová z České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ).


Absolventi, kteří po skončení školy nenajdou práci a zaregistrují se na úřadu práce jako uchazeči o zaměstnání, získají účast na pojištění, aniž ho musejí sami platit, uvedla Buraňová.
Dříve platil zdravotní i sociální pojištění za studenty středních a vysokých škol po dobu jejich studia stát. Od 1. ledna 2010 již studium samo o sobě účast na důchodovém pojištění nezakládá. Pokud studenti chtějí, aby se jim doba studia od tohoto data započítávala do nároků na důchod, mohou se přihlásit na příslušné okresní správě sociálního zabezpečení k dobrovolnému důchodovému pojištění. Minimální výše pojistného letos činí 1660 korun měsíčně.
Studenti si můžou zajistit si účast na pojištění i tím, že při studiu nastoupí do zaměstnání či začnou podnikat. Poté již mají povinnost odvádět pojistné.
Pokud student plánuje vycestovat do zahraničí za účelem výdělku, nemusí tento záměr oznamovat ČSSZ a nevzniká mu ani povinnost hradit pojistné. V členských zemích EU podléhají zaměstnanci zpravidla právním předpisům členského státu, na jehož území pracují.
Zdravotní pojištění za studenty a absolventy vysokých škol hradí stát až do konce studia a v kalendářním měsíci po jeho ukončení. "Podstatné přitom je, v kterém měsíci byla složena poslední závěrečná zkouška, není důležité datum promoce," uvádí na svém webu Všeobecná zdravotní pojišťovna.
Jelikož studenti neplatí nemocenské pojištění, nevzniká jim nárok na nemocenskou, peněžitou pomoc v mateřství, ošetřovné a vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství. Nemocenské pojištění živnostníka je dobrovolné.

ČTK  



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz