» Aktuality

ZDRAVOTNÍ SKUPINA STRAN PROJEDNÁ KONKRÉTNÍ OKRUHY VE ČTVRTEK

Praha 16. června (ČTK) - O konkrétních programových věcech ve zdravotnictví bude skupina ODS, TOP 09 a Věcí veřejných (VV) jednat teprve ve čtvrtek. Dosavadní dvě debaty komise byly spíše obecné. Ve čtvrtek by měli zdravotničtí vyjednavači probrat jednotlivé okruhy, hledat shody a určit, ve kterých panují odlišnosti, řekl dnes ČTK vyjednavač TOP 09 Vladimír Pavelka. Jeho protějšek z ODS Tomáš Julínek hovořil už v úterý o tom, že ladění postojů bude obtížné, ačkoli ne beznadějné.   


"Zatím se jedná ve velmi všeobecné rovině, doufám, že posuneme ve čtvrtek dál," uvedl Pavelka. Jednat by se podle něho mělo i o aktuálních problémech ve zdravotnictví, například záchranné službě a vzdělávání lékařů včetně jeho úhrad. Pavelka doufá, že komise bude moci po čtvrtečním jednáním sdělit první konkrétní výsledky.
Na první schůzce se zástupci ODS, TOP 09 a VV pouze shodli na tom, že chtějí budovat zdravotnictví nezadlužené, modernizované a rozvíjející se. V úterý na zatím posledním sezení se první debata zopakovala, protože už byl přítomen odborník VV Martin Jan Stránský. Podle Pavelky se potom diskutovalo o počtu zdravotních pojišťoven, VV prosazují pro standardní péči jednu. Podle vyjednavače TOP 09 zahrnuje zdravotnický program VV tuhý centralismus směřující ke státnímu zdravotnictví. "Nehodláme od pluralitního systému ustoupit," zdůraznil.
TOP 09 bude podle Pavelky trvat na postupném zvyšování celkové spoluúčasti pacientů ze současných asi 15 na 25 procent. Debata o tom ještě nebyla. "Až bude zaveden nějaký inteligentní systém spoluúčasti, tak se zruší všechny (regulační) poplatky," podotkl Pavelka. Poplatky byly zavedeny v době, kdy byl ministrem zdravotnictví Julínek. Jejich zrušení po provedení reformy zdravotnictví mají v programu VV.
"Ukazuje se, že to bude obtížné jednání," řekl už v úterý k debatám ve zdravotnické skupině Julínek. Zdůraznil ale, že nikoli beznadějné. "Vůle najít průnik je," dodal.
Jednotlivé programové skupiny, kterých je sedm, by měly předložit výsledky práce do konce června. Vznikající koalice chce mít dohodu nejpozději do 7. července.

ČTK  



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz