» Aktuality

PŘIJDOU OD NOVÉHO ROKU TISÍCE OSOB SE ZDRAVOTNÍM ZNEVÝHODNĚNÍM O PRÁCI?

Blíží se poslední den platnosti statutu osoby zdravotně znevýhodněné  (k 31.12. 2013), který je ve své podstatě posudkem o tom, že osoba s tímto přiznaným statutem je znevýhodněna na trhu práce. Přiznané postavení opravňovalo zaměstnavatele k žádosti o příspěvek na pracovní místo pro osobu se zdravotním postižením, kterou zaměstnával, čímž bylo pracovní místo udržitelné.


Řada zaměstnavatelů mohla brát ohled na pomalé tempo zaměstnance či jeho určité nepřesnosti či častější nemocnost právě jen díky dotaci státu na zřízené pracovní místo pro osobu se zdravotním znevýhodněním.

Zákon v současné době neumožňuje prodloužení zmíněného posudku, i když zdravotní stav konkrétních osob se nezměnil. Zaměstnavatelé nemají od ledna 2014 nárok na výplatu příspěvku na mzdu na osoby zdravotně znevýhodněné. V ohrožení se ocitá tedy několik tisíc zaměstnanců, kteří díky této „podpoře“ zaměstnavatele měli svoji práci jistější. Co přijde s lednem 2014, nikdo neví. Měnit zákony může pouze vláda České republiky, v případě, že předloží Senátu návrh zákonného opatření, který projde předepsaným procesem.

Senát momentálně nemáme a víme, že poslanci před svým rozpuštěním Sněmovny nestihli projednat celkem 170 již předložených návrhů zákonů. Mimo jiné legislativním kolečkem neprošel senátní návrh na omezení otevírací doby obchodů o některých státních svátcích ani například úprava podmínek stavebního spoření. Všechny tyto návrhy musí být znovu předloženy, jako nový návrh.

Osud zdravotně znevýhodněných zaměstnanců je tedy velice nejistý. Dostanou letos pod stromeček dárek od státu v podobě přijatého opatření, které je bude nadále zvýhodňovat na trhu práce? Doufejme, že ano.

Lenka Žáčková



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz