» Aktuality

ŠPIDLA JE PRO DISKUSI O PRODLUŽOVÁNÍ DŮCHODOVÉHO VĚKU NAD 65 LET

Praha 21. června (ČTK) - Bývalý eurokomisař pro sociální věci a místopředseda Evropské sociální demokracie Vladimír Špidla považuje povinné kapitálové spoření na důchod za neetické a neekonomické. Vyslovil se naopak pro diskusi o prodlužování věku pro odchod do důchodu nad 65 let. Reagoval tak na návrhy takzvané Bezděkovy komise, která vypracovala varianty důchodové reformy. Špidla to řekl na dnešní tiskové konferenci ČSSD.


Důvodem k diskusi o prodlužování věku pro odchod do důchodu podle Špidly je to, že se střední délka života v dobrém zdraví prodlužuje. "Tato věc podle mého názoru k diskusi je," zdůraznil. Špidla ale nepovažuje závěry komise za návrh reformy, ale jen za "náčrt" některých změn.
Bývalý eurokomisař rozhodně odmítá komisí navrhované povinné kapitálové spoření na důchod. Není to podle něj ekonomicky ani eticky uhájitelné, protože nelze ukládat povinnost, když není možné tento systém garantovat. Nynější systém důchodového pojištění není finančním produktem, ale má hlavně sociální úlohu. "To, co navrhuje Bezděkova komise, je pod záminkou důchodové reformy zavést nový finanční produkt," zdůraznil s tím, že by povinné kapitálové spoření bylo výhodné jen pro důchodové fondy.
Kapitálové systémy nejsou podle Špidly ochranou proti stárnutí společnosti. Fondy nepřinesou větší přínos než systémy průběžné. Většina lidí by také nebyla s to spořit měsíčně 5000 korun, což by bylo nutné, aby mohli brát po 40 letech přiměřený důchod. Proto považuje kapitálové spoření za možné pouze jako přilepšení pro lidi s vyššími příjmy.
Komisí navrhované snížení odvodů do současného penzijního systému zhruba o osm procent z nynějších 28 a jejich nahrazení zvýšením dolní sazby DPH je podle Špidly nepřijatelné, protože by na to doplatily slabé sociální vrstvy. Zvýšit by se měla naopak horní sazba DPH, a to až na 25 procent, což umožňuje EU. Slabé a nemocné by to tolik nezatížilo, uvedl.
Špidla považuje růst financování průběžného důchodového systému do roku 2095 z nynějších 8,2 procenta HDP na 13 procent HDP, jak spočítala komise, za zvládnutelný. Neznamená to ale, že není třeba reagovat na demografické a společenské změny, dodal.
Soudí, že by měl být zachován současný průběžně financovaný systém bez snížení odvodů jako základní. Doplněn by měl být kapitálovým podnikovým systémem, který by byl reakcí na zvyšování věku pro odchod do důchodu u zvláště těžkých profesí. Zavedení dobrovolného kapitálového spoření vidí jen jako doplněk pro lidi s vyššími příjmy.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz