» Aktuality

SANEP: VĚTŠINA ČECHŮ BY U POLITIKŮ TOLEROVALA VÍCE FUNKCÍ, ALE POUZE ZA JEDEN PLAT

Diskuse kolem souběhu více funkcí u vrcholných politiků se stává v posledních měsících žhavým celospolečenským tématem, které poukazuje u některých politiků na kumulaci více funkcí, ale i platů. Názor, že by měl vrcholný politik zastávat pouze jednu významnou politickou funkci, sdílí v souhrnu 67,3 % dotázaných.


Pro nadpoloviční většinu veřejnosti (52,3 %) by bylo přijatelné, pokud by politik zastával dvě významné funkce, ale jen za jeden plat. V případě souběhu politických funkcí pak nejméně dotázaným vadí kombinace funkcí senátor-starosta (10,8 %), poslanec-ministr (9,7 %) a poslanec-hejtman (9,1 %), ovšem všechny možné varianty souběhu funkcí vadí 56,6 % dotázaných.

Návrh zákona o tzv. klouzavém mandátu, který se rozhodli předložit v reakci na probíhající debatu o kumulaci funkcí čtyři sociálnědemokratičtí poslanci a zároveň hejtmani, by měl být schválen dle názoru v souhrnu 51,6 % dotázaných.

Těsná nadpoloviční většina respondentů (50,5 %) se pak domnívá, že by případné schválení zákona o tzv. klouzavém mandátu uspokojivě vyřešilo stávající diskusi o kumulaci více politických funkcí.

Exkluzivní průzkum byl proveden ve dnech 20. - 26. 2. 2014 na vybrané skupině 6.917 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-70 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu více jak 220 tisíc registrovaných uživatelů 19.754 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5 %. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Více na http://www.sanep.cz.



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz