» Novinky

POSLEDNÍCH DNY VÝSTAV JAN KOTÍK V NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE

Návštěvníci Veletržního paláce mají poslední příležitost prohlédnout si rozsáhlý výběr z díla Jana Kotíka.

POSLEDNÍCH DNY VÝSTAV JAN KOTÍK V NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE


Výstava potrvá už jen do neděle 23. března. Retrospektivní výstava představuje výtvarný i teoretický odkaz, a to od počátku sedmdesátých let. V českém prostředí téměř neznámý, neboť autor žil v Západním Berlíně.

Vystavený soubor sestávající z 250 děl zapůjčených z prestižních českých i německých veřejných institucí a od řady soukromých majitelů z České republiky, Německa a New Yorku, skýtá příležitost zhlédnout celek živé inteligentní tvůrčí výpovědi, pokrývající časový interval od druhé poloviny 30. let
do závěru dvacátého století.

Jan Kotík měl vždy silnou potřebu vést podnětný umělecký dialog s aktuálními světovými uměleckými projevy a myšlenkami, kreativně „transformoval danosti“. „Jan Kotík a světové umělecké kontexty“ byl název moderované diskuze, jež proběhla koncem února v rámci četných doprovodných programů výstavy. Byla vedena se synem Jana Kotíka, skladatelem a dirigentem Petrem Kotíkem, historikem umění, jež působil dlouhodobě v německé Bochumi, Petrem Spielmannem, umělcem Stanislavem Kolíbalem a galeristou Jiřím Švestkou, a potvrdila aktuální živost nastoleného tématu.

Kotíkovo intenzivní tvůrčí nasazení bylo v berlínském uměleckém prostředí opakovaně kladně přijímáno, roku 1997 Jan Kotík obdržel Cenu Freda Thielera za malbu. Výpovědi diskutujících dále poukázaly na důležitost Kotíkova návrhu monumentální prostorové vitráže pro expozici československého pavilonu na bruselské Světové výstavě Expo roku 1958. Formální a výrazová řeč této práce byla stvrzena a obohacena pozdními malířskými objekty autora.

Zdroj: TZ Národní galerie ze dne 13. 3. 2014



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz