» Aktuality

SOUBĚH DŮCHODŮ A MZDY

Mnoho lidí, kteří pobírají důchod, stále nemá jasno v tom, zda tato dávka nějak neomezuje jejich možnost vydělávat si prací. Někteří se dokonce obávají, že pokud začnou pracovat, může jim stát důchod snížit nebo dokonce zcela odebrat. Přinášíme vám proto přehled, jak se souběh důchodů a mzdy postupně vyvíjel a jak je tomu dnes.


Starobní důchod:  V období od roku 1948 do roku 2009 se starobní důchod při souběhu s výdělečnou činností buď krátil, nebo se poskytoval jen za určitých podmínek s ohledem na charakter zaměstnání nebo výši dosahovaného výdělku. Od roku 2004 byla omezení postupně zmírňována a od roku 2010 již výdělečná činnost ani výše příjmů nemá vliv na nárok na výplatu starobního důchodu.

Invalidní důchod: V období od roku 1948 nebyl souběh plného invalidního důchodu s příjmem z výdělečné činnosti upraven tedy ani vyloučen. Naopak v případě částečného invalidního důchodu měla výše příjmu z výdělečné činnosti, resp. překročení stanovené hranice, vliv buď na samotný nárok na tento důchod (v období od roku 1957 do roku 1995) nebo na jeho výši či výplatu (od roku 1996 do ledna 2006). Od února 2006 příjem z výdělečné činnosti nemá na výplatu částečného invalidního (resp. od 1. 1. 2010 invalidního důchodu pro invaliditu prvního, druhého nebo třetího stupně) žádný vliv. Poživatelé těchto důchodů jsou tedy ve svých možnostech výkonu zaměstnání omezováni jen svým nepříznivým zdravotním stavem. Je naopak žádoucí, aby osoby invalidní v I. nebo v II. stupni pracovaly, protože stát za ně hradí pouze zdravotní pojištění, nikoli sociální. Tato doba se proto nepovažuje za náhradní dobu důchodového pojištění. Pokud je osoba uznána invalidní ve III. stupni, je za ni státem hrazeno zdravotní pojištění, a období invalidity se považuje za náhradní dobu důchodového pojištění.

Vdovský důchod: V období od roku 1948 do roku 1995, s výjimkou období od roku 1957 do roku 1964, byl vdovský důchod vždy krácen, resp. jeho výplata pro výši příjmů nenáležela. Od roku 1996 nemá výše příjmů vliv na výši ani výplatu tohoto důchodu.

Shrnutí: Společným znakem výše jmenovaných důchodů je, že podmínky, při jejichž splnění náležela jejich výplata vedle příjmu z výdělečné činnosti, byly postupně zmírňovány a od roku 2010 již neexistuje žádné omezení nároku na důchod nebo jeho výši při souběhu s příjmem z výdělečné činnosti.

Zdroje:

1.)  http://www.mpsv.cz/files/clanky/8731/Strucna_historie_soubehu_duchodu_a_mzdy.pdf

2.)  http://www.cssz.cz/templates/nejcastejsi-dotazy.aspx?NRMODE=Published&NRNODEGUID={F32F8E92-38CC-465D-BCDD-1A62B86C1B5E}&NRORIGINALURL=%2fcz%2finformace%2fnejcastejsi-dotazy%2fnejcastejsi-dotazy-duchodove-pojisteni.htm&NRCACHEHINT=Guest#duchodove99

3.)  http://vozickar.com/zdravotni-a-socialni-pojisteni-osob-invalidnich-a-pecujicich/

4.)  Telefonát se zaměstnankyní ČSSZ



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz