» Aktuality

SENÁT UMOŽNIL PŘIJETÍ ZÁKONA O OBECNĚ PROSPĚŠNÝCH SPOLEČNOSTECH

Praha 23. června (ČTK) - Senátoři nepřijali usnesení k zákonu o obecně prospěšných společnostech. Neprošel totiž návrh na schválení, ani na zamítnutí. Tím prakticky umožnili jeho přijetí, protože zákon zamíří k prezidentovi bez stanoviska horní komory, jakmile uplyne lhůta na projednání.


Pro schválení zákona hlasovalo 27 senátorů, proti 34. V obou případech to nebyla většina. Část senátorů upozorňovala na to, že přijetí zákona by mohlo způsobit ještě větší problémy, než když přijat nebude. Podle nich obsahuje řadu chyb a bylo by mimo jiné lepší provázat ho s občanským zákoníkem.
Druhá skupina naopak novelu prosazovala s tím, že je třeba pravidla pro fungování společností zjednodušit, aby mohly lépe konkurovat společnostem s jinou právní formou. "Novela zákona subjektům umožní být akceschopnější na trhu, umožní více zdrojové financování obecně prospěšných služeb," řekl senátorům ministr Juraj Chmiel. Doplnil, že občanský zákoník předpokládá, že obecně prospěšné společnosti nebudou dále zakládány. "Všech 1700 společností, které se nepřemění na ústavy, se dále budou řídit tímto zrušeným zákonem. Proto je třeba jej novelizovat," dodal Chmiel.
Senátorka Daniela Filipiová (ODS) navrhla zamítnutí návrhu. Podle ní by napáchal více škody, než užitku. Zmínila, že ho bohužel nelze upravit a vrátit sněmovně, protože mezitím proběhly volby a původní sněmovna, která o něm hlasovala, je už rozpuštěná.
Novela má mimo jiné posílit pozici zakladatele obecně prospěšné společnosti. Společnosti by také mohly podle novely dostávat státní dotace na stejnou činnost od více subjektů, což nyní není možné. Současně má zvýšit ochranu majetku vloženého do společnosti jejím zakladatelem. Pravomoci statutárního orgánu společnosti novela převádí ze správní rady na ředitele a upravuje povinnosti rady a podmínky pro výroční zprávy a jejich zveřejňování. Ve většině společností totiž řídí jejich běžný chod ředitel a správní rada se neschází často. Současná právní úprava tak způsobuje, že řízení organizací nemůže být pružné.
Pojistkou proti zneužití pravomoci je jeho nově zavedená povinnost vyžádat si předběžný souhlas správní rady k významným úkonům, které se týkají například nakládání s majetkem společnosti.
Lhůta na projednání v Senátu vyprší 24. června. Pak bude odeslána prezidentovi k podpisu.

ČTK  



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz