» Aktuality

LN: ŽENÁM PENZE NESTAČÍ, PROTO PRACUJÍ I V DŮCHODOVÉM VĚKU

LN: ŽENÁM PENZE NESTAČÍ, PROTO PRACUJÍ I V DŮCHODOVÉM VĚKU

Praha 29. června (ČTK) - V Česku rekordně přibývá žen, které musí z ekonomických důvodů zapomenout na odchod do důchodu. V posledních deseti letech se v celé republice projevuje rostoucí zájem o zaměstnání u žen v předdůchodovém a důchodovém věku. Za posledních osm let vzrostl počet zaměstnaných seniorů mužů téměř o 40 procent, u žen to však bylo o 85 procent. Píší to dnešní Lidové noviny s tím, že podle očekávání odborníků se tento trend udrží.


Podle LN se zaměstnanost ve věku kolem šedesátky zvyšuje hlavně u rozvedených nebo ovdovělých žen, a také u žen z nižších sociálních skupin. Kromě ekonomických důvodů hraje roli i to, že ženy jsou ve vyšším věku v lepší fyzické a často i psychické kondici než muži. Mnoho žen pracuje také proto, aby si udržely životní standard a zůstaly ve společenském kontaktu.
"Vzrůstající zájem o zaměstnání u žen se stal v posledních deseti letech trendem," řekl obchodní ředitel Axial Personnel Agency Marek Strieborný. Počet seniorek roste i v evidencích uchazečů o zaměstnání na úřadech práce.
Alena Křížková ze Sociologického ústavu AV ČR upozorňuje, že ženy mají obecně výrazně nižší důchod, který odráží celoživotní podhodnocení jejich práce. "Proto jsou nuceny pracovat, aby se uživily nebo si udržely určitý životní standard," tvrdí Křížková.
Luboš Rejchrt z personální společnosti Grafton Recruitment se domnívá, že tento trend je dán i demografickým vývojem společnosti a bude stále výraznější.
Podle personálních agentur, však seniorky často narážejí na problém sehnat práci, na kterou mají kvalifikaci, a musí se spokojit i s jinou, často méně kvalifikovanou pracovní činností. Naopak ženy se zajímají hlavně o administrativní pozice a ekonomické obory. Úspěšnost je však individuální, adeptky často narážejí na jazykovou neznalost.
Je však skupina seniorek, která nemusí nutně profesně klesat. U mzdových a finančních účetních jsou rozhodující zkušenosti a vyšší věk nevadí, řekl LN Strieborný.

ČTK  



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz