» Aktuality

První částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil dva roky

První částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil dva roky

První částečně bezobalový farmářský trh Heřmaňák v Česku oslavil na počátku září dvouleté výročí, kdy přivítal své první zákazníky. Pravidelně každou sobotu navštěvuje na Řezáčově náměstí v Praze 7 zhruba tisícovka zákazníků. Do vlastního obalu - do sáčků, krabiček nebo lahví, tu mohou nakoupit kolem 80 procent sortimentu.


Výběr místa pro konání prvního částečně bezobalového trhu v Česku nebyl snadný. Ve hře bylo hned několik lokalit. Nakonec se organizátoři rozhodli pro Prahu 7. S výběrem pomohli i přátelé. „V okolí Řezáčova náměstí bydlí několik kamarádů a těch jsme se zeptali, co si o otevření farmářského trhu, kde si budou zákazníci nakupovat do vlastních nádob, myslí. Oni se ptali zase těch svých a výsledek byl, že místní byli pro. Další důvod byl vstřícný přístup radnice Prahy 7, která nám farmářský trh na Řezáčově náměstí povolila pořádat poté, co jsme prošli ročním zkušebním provozem,“ zavzpomínala na začátky provozu farmářského trhu Heřmaňák jeho organizátorka Šárka Sedláčková.

První farmářský trh se sníženou produkcí potravinových obalů přijali místní obyvatelé s nadšením. Kromě nákupu do vlastních nádob je pro trh typická i přátelská sousedská atmosféra. „Na rozdíl od trhů, které se konají v centru metropole a kam míří stovky turistů, je Heřmaňák spíš sousedským trhem. Lidé v okolí Řezáčova náměstí jsou strašně fajn, přátelské vztahy vznikají nejen mezi zákazníky, ale myslí i na místní farmáře. Například ve velkém nosí farmářům suché pečivo pro zvířata, aby se nevyhazovalo do popelnice. Na trhu máme takový retro svět, tak jak se to dělalo dřív, když ještě nebylo úplně všechno jen na jedno použití. Heřmaňák je takové klidné příjemné zákoutí, kde se nám podařilo trochu zastavit čas,“ popsala atmosféru trhu Šárka Sedláčková.

Možnost nakoupit do vlastních obalů se rychle ujala, místní ideu přijali velmi rádi. „Vrací se i sklenice zpět, například u marmelád, sirupů, jogurtů, u kozího mléka.  Nosí se zpět i suché skořápky od vajíček. Pokud jsou zákazníci vybaveni vlastními obaly, pak si mohou z trhu odnést bezobalově zhruba 80 procent sortimentu. Jde například o vajíčka, všechnu zeleninu, ovoce, pečivo, vážené uzeniny, chlazená kuřata, vážené olivy a mandle, stáčený olivový nebo konopný olej nebo čerstvý jablečný mošt. Vlastní obaly jsou nicméně dobrovolné, pokud není takto prodej možný nebo pokud se zákazníci zapomněli vybavit, nevadí, dostanou od prodejců obaly ekologické – papírové nebo vratné. Ty pak mohou využívat sami nebo je přinést zpět,“ popsala Šárka Sedláčková.

Kvůli hygienickým požadavkům musí být zhruba 20 procent farmářských výrobků přesto balených. Například vakuově balené maso se porcuje a balí ve schválené provozovně, některé mléčné zakysané výrobky se plní do sklenic už v mlékárně nebo sušené houby či sušené biomaso, takzvané jerky, se suší tak, aby obsahovalo jen sedm procent vody, a pokud by se otevřel obal, tak natáhne vlhkost.

Sortiment na farmářských trzích se v průběhu roku mění a Heřmaňák není výjimkou. V září se mohou zákazníci těšit hned na několik nových prodejců. „Novinkou je vynikající uzenářství U Kvardů, které lidé možná znají z farmářského trhu Náplavka. Od září bude součástí trhu nově ekologická drogerie a kosmetika s možností kupovat vše bezobalově. V září je také vrcholná sezóna pro českou zeleninu a ovoce. Šťastná zelenina - rodina Šťastných patří mezi nejlepší pěstitele zeleniny a nabízí zákazníkům okolo 60 odrůd zeleniny a řezaných bylin. Mezi nimi se na Heřmaňáku objeví i česká premiéra, kterou na českém trhu ještě nikdo neprodává – vynikající červená odrůda pekingského zelí a červená varianta kadeřávku. Oboje má oproti běžným odrůdám ještě víc vitamínů a antioxidantů. Mléčné výrobky v biokvalitě budou od září k dostání pravidelně každou sobotu. Z ovoce a lesních plodů přináší září několik odrůd nových jablek, švestky, šípky, rakytník, lesní houby, lišky, hříbky. A začíná sezóna letošních moštů – na Heřmaňáku jich bude okolo 10 druhů,“ představila podzimní nabídku farmářského trhu Šárka Sedláčková.

Na farmářském trhu Heřmaňák se pravidelně konají i tematické akce. Pro letošek už v plánu žádné akce nejsou, ale už v únoru se mohou návštěvníci trhu těšit na akci ZAB Heřmaňák – české zabijačkové hody.



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz