» Aktuality

MPSV USTAVILO VĚDECKOU LÉKAŘSKOU RADU

Praha  (ČTK) - Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) ustavilo devítičlennou vědeckou lékařskou radu pro využití poznatků lékařské vědy v oblasti sociálního zabezpečení a zaměstnanosti. V jejím čele stanul předseda České lékařské společnosti J. E. Purkyně (ČLS JEP) Jaroslav Blahoš. ČTK to dnes oznámilo MPSV.


Blahoš je mimo jiné korespondujícím členem pařížské Academie Nationale de Médicine. Vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy (UK) v Plzni a pracoval například v Endokrinologickém ústavu v Praze, Ústřední vojenské nemocnici nebo jako vedoucí kliniky v Hararu v Etiopii.
Kromě něj v radě zasednou i další lékařští odborníci z ČLS JEP. Ta ministerstvu už několik let poskytuje expertní stanoviska, na jejichž základě se připravují právní předpisy. Například podklady ČLS JEP, zpracované na základě projektu výzkumu a veřejné zakázky, MPSV transformovalo do návrhu vyhlášky, kterou se stanoví procentní míry poklesu pracovní schopnosti a náležitosti posudku o invaliditě a upravuje posuzování pracovní schopnosti pro účely invalidity.
Důvodem pro založení rady je podle ministerstva posílit spolehlivost sociálních systémů a jejich věrohodnost pro veřejnost.

ČTK  

 



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz