» Aktuality

LÉKOVÝ ÚŘAD DÁ DO TÝDNE HEGEROVI ANALÝZU ZMĚN, KTERÉ CHCE KOALICE

Praha 15. července (ČTK) - Do týdne předá Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi (TOP 09) analýzu dopadů změn, na nichž se v lékové oblasti domluvila koalice. ČTK to dnes řekl ředitel Martin Beneš. ODS, TOP 09 a Věci veřejné chtějí, aby pacienti platili levné léky do 60 korun, už by je nehradily zdravotní pojišťovny, a místo za položku na receptu by lidé dávali 30 korun za celý recept.


"Pro ministerstvo a pro vládu připravujeme analýzu dopadů připravených legislativních změn. Je to otázka modelování a posouzení dopadů, například vyřazení levných léků z úhrad pojišťoven," upřesnil ředitel.
Ve skupině léků do 60 korun je zhruba 400 přípravků na nejrůznější nemoci ze všech lékových skupin. Už nyní je lidé zpravidla z větší části hradí. "Jinými slovy, pacienta by toto vyřazení významně nezasáhlo a systému by to pomohlo," shrnul Beneš. Čeští pacienti mají k dispozici zhruba 7500 léků, za rok se jich spotřebuje za 70 miliard, zdravotní pojišťovny platí ke 40 miliardám, zbytek je spoluúčast a volný prodej.
Beneš nechtěl uvést příklad žádného levného léku, který má být vyřazen z úhrad pojišťoven. Nesmí prý žádnému přípravku dělat reklamu. Je ale přesvědčen o tom, že pro pacienty levné léky tímto krokem nepodraží. Spíše prý časem zlevní, až budou přijata další doprovodná opatření.
Levné léky by už nebyly regulovány maximální cenou, jen výší obchodní přirážky. Teoreticky by tak sice firmy mohly své produkty zdražit, zabrání jim v tom ale tlak konkurence. S drahým přípravkem by se neudržely na trhu.
Beneš argumentuje dosavadními zkušenostmi i již připravenými analýzami SÚKL, které zahrnují léky do 40 a do 50 korun ceny. Poté, co politici zvýšili hranici na 60 korun, dopočítává SÚKL už jen tuto část.
Dosavadní analýzy podle Beneše potvrzují, že ceny léků vyřazených ze zdravotního pojištění nestoupají, jsou regulovány tlakem výrobců se srovnatelnými výrobky. "Skupina léků, které jsou nyní regulovány už jen cenovou přirážkou, nevykazuje zvláštní cenové výkyvy, nezaznamenává extrémní nárůsty - jen v průměru o jedno procento," řekl.
Poměrně přísná cenová regulace a ceny ve srovnání s Evropou nižší vedou podle Beneše ale k tomu, že zhruba pětina léků se vyváží do ciziny, kde jsou ceny vyšší a distributoři více vydělají. K českým pacientům se tím pádem tyto léky nedostanou. Trend zaznamenal SÚKL v posledním 1,5 roce, kdy po revizi cen léků zahájil také revizi úhrad ze zdravotního pojištění. Snižováním úhrad tlačil na pokles cen.
"Pokud se srovná objem distribuovaných léků s objemem léků hrazených, tyto dva objemy se liší o více než 22 procent," upřesnil Beneš. Léky určené původně pro české pacienty se tak dostávají na zahraniční trhy. SÚKL již chystá analýzu. která má odpovědět na otázku, zda tyto léky českým pacientům chybějí.

ČTK  



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz