» Aktuality

Nakladatelství ZEĎ nadělilo knihy. Radost udělají lidem, kteří pečují o druhé

Nakladatelství ZEĎ nadělilo knihy. Radost udělají lidem, kteří pečují o druhé

Vtipné líčení výpravy za zvířaty do exotické Guyany, rozhovory s pětadvaceti předními českými lékaři nebo humorné poučení o našich útrobách, v nichž sídlí dobří a zlí mikrouti. I takové čtení věnovali Jan Pergler a Jan Dražan z nakladatelství ZEĎ v předvánočním čase lidem, kteří se obětavě starají o ty nejohroženější – nemocné a seniory. Celkem sto třicet výtisků rozdělili mezi zaměstnance Domova sv. Karla Boromejského v Praze-Řepích a pracovníky Pečovatelského centra v Praze 7. 


„Kdy jindy než v době blížících se Vánoc, bychom měli myslet na lidi, kteří pečují o druhé a zaslouží si, abychom je povzbudili a udělali jim radost pěknou knížkou,“ říkají shodně oba zástupci malého pražského nakladatelství, zaměřeného na chytré knihy s poutavými příběhy. „Nápad vznikl spontánně. Moc dobře si uvědomujeme, že zaměstnanci pracující v sociálních službách letos na přípravu svátků moc času mít nebudou. A tak jsme se je rozhodli potěšit tím, co je nám nejbližší. Knihami, které je, jak doufáme, přivedou na jiné myšlenky a zvednou jim náladu,“ prozrazuje Jan Pergler. Spolu s kolegou a kamarádem novinářem Janem Dražanem tak ze své knižní produkce darovali deset titulů v celkové hodnotě přes 40 000 korun. K nadílce se rozhodli i přesto, že pro malé vydavatelství jako je ZEĎ není tento rok situace vůbec růžová. „Uzavření kamenných knihkupectví v nejdůležitější předvánoční době je rána, se kterou se jen těžko vyrovnáváme. Naštěstí funguje náš e-shop www.knihyzed.cz, kde si čtenáři mohou vybrat vše, co jsme od založení v roce 2016 vydali,“ dodává Jan Dražan.

„Každá dobrá myšlenka, každý vzkaz, že na nás ostatní myslí, je pro nás velkou vzpruhou a nesmírně si toho vážíme,” uvedla sestra Konsoláta, představená Domova sv. Karla Boromejského, kde se věnují odborné a laskavé péči o nemocné seniory.

Díky nakladatelství ZEĎ spatřilo letos světlo světa třináct titulů. K těm nejvýraznějším patřil například bestseller Jdu s hlavou vztyčenou o rodině Milady Horákové, kniha Reniin deník líčící skutečný příběh osudové lásky uprostřed ghetta, napínavý psychothriller Herec s originálním příběhem a překvapivým rozuzlením, Láska za časů korony věnovaná milostným vztahům lidí v karanténně a nejnověji i Tři jízdenky do Dobrodružství, vtipný a laskavý popis exotické cesty z pera slavného spisovatele a přírodovědce Geralda Durella. „Jsou mezi nimi strhující vyprávění z minulosti, výlety do „starých dobrých časů“ i bystré postřehy o tom, co nás obklopuje právě teď. Těší nás, že si z nabídky může vybrat skutečně každý,” uzavírá nakladatel a novinář Jan Pergler, který spolu s Janem Dražanem stále objevují knihy, jež by chtěli českým čtenářům představit.



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz