» Aktuality

STEM: VEŘEJNOST JE V OČEKÁVÁNÍ STABILITY ROZDĚLENA PŮL NA PŮL

Praha 14. července (ČTK) - Polovina lidí se domnívá, že výsledek nedávných sněmovních voleb přinese České republice politickou stabilitu, druhá polovina dotázaných si to ale nemyslí. Naději na stabilitu a řešení problémů spatřují ve výsledcích voleb hlavně voliči ODS a TOP 09, v poněkud menší míře i Věcí veřejných (VV). Vyplývá to z červnového průzkumu agentury STEM, jehož výsledky má ČTK k dispozici. Po patových volbách v roce 2006, kdy levice a pravice získaly shodný počet poslaneckých mandátů, prý tři čtvrtiny Čechů v politickou stabilitu nevěřily.


Zhruba na dvě poloviny je nyní podle STEM tuzemská veřejnost rozdělena i v názoru na to, jestli výsledek voleb přispěje k tomu, "abychom lépe řešili dlouhodobé problémy naší země". Osmačtyřicet procent respondentů si myslí, že tomu tak bude, 52 procent očekává opak.
Hodnocení výsledků voleb závisí na tom, zda lidé volili, ale především na tom, koho volili. Voliči jsou obecně pozitivněji naladěni než ti, kteří k volbám nešli. "A zásluhu na tom mají zejména voliči dvou pravicových stran, ODS a TOP 09. Voliči Věcí veřejných si podobně jako v jiných hodnoceních červnových voleb ponechávají trochu větší odstup," píšou autoři výzkumu. Například v politickou stabilitu nyní věří 91 procent voličů ODS, 85 procent voličů TOP 09 a 77 procent těch, kteří volili VV. Stejný názor má ale jen 21 procent sociálnědemokratických a sedm procent komunistických voličů.
Volby sice vyhrála ČSSD, ale tak těsně, že jí to neumožnilo sestavit vládu. V České republice tak nakonec vznikl středopravicový kabinet, který zformovaly ODS, TOP 09 a VV.

ČTK  



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz