» Novinky

MUŽI POJIŠTĚNÍ U VZP SI MOHOU NECHAT ZJISTIT RIZIKA ŘADY NEMOCÍ

Praha 20. července (ČTK) - Muži si mohou nechat zjistit, zda mají v genech riziko infarktu, mrtvice, vysokého tlaku, obezity, cukrovky, řídnutí kostí či rakoviny prostaty. Stačí přihlásit se do pilotního projektu Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Cesta ke zdraví mužů. Z 800 míst je zatím obsazena polovina, řekl ČTK mluvčí VZP Jiří Rod.
Loni v projektu Cesta ke zdraví žen VZP zjistila, že třetina Češek zdědila vlohy k osteoporóze, 40 procent k nemocem srdce a cév a zhruba stejně k obezitě nebo cukrovce. Pětina kuřaček má vrozenou poruchu detoxifikace, což u nich zvyšuje riziko rakoviny.


VZP spolupracuje na obou projektech s klinikou GHC Genetics. Za genetické vyšetření zaplatí zájemce 1920 korun, běžná cena je 6920 korun.
"Podmínkou účasti je, že muž je starší 18 let a je pojištěn u VZP. Registrace je na webu nebo v sídle kliniky v Krakovské 8," uvedl Rod.
Studie také zhodnotí schopnosti organismu vypořádat se s vlivy zevního prostředí, jako jsou alkohol, kouření, pití kávy a další rizikové faktory životního stylu, které pro každého účastníka budou upřesněny v dotazníku. Podle výsledku pak bude každému doporučena cílená prevence, úprava životního stylu a případná léčebná opatření.
Klient si podle Roda může vybrat, zda si vyplní dotazník a provede stěr z ústní sliznice k získání vzorku DNA sám a vše zašle poštou, nebo se objedná ke vstupní konzultaci na klinice. Odeberou mu tam krev pro testování a vyplní s ním dotazník. Po ukončení genetické analýzy bude objednán k závěrečné konzultaci, lékař mu předá a vysvětlí výsledky.
VZP a klinika přispívají každému po 2500 korunách. Pojištěnec nemusí poskytnutí příspěvku nijak administrativně vyřizovat.
Projekt má podle ředitele VZP Pavla Horáka napomoci včasné diagnostice závažných onemocnění. VZP dala na projekt pro ženy z fondu prevence dva miliony korun, na stejný projekt pro muže nyní dá také dva miliony korun. Horák zdůraznil, že včasné odhalení vloh k nemoci pomůže nasměrovat prevenci a ušetří pojišťovně peníze za léčení pozdě odhalených onemocnění.

ČTK  



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz