» Novinky

PLZEŇSKÝ PROJEKT PORADÍ SE SEXUALITOU U MENTÁLNĚ POSTIŽENÝCH

Plzeň 21. července (ČTK) - Plzeňská diakonie spustila pilotní projekt pro profesionály z Plzeňského, Karlovarského a Jihočeského kraje, který dotyčné proškolí v oblasti sexuality osob s mentálním postižením. Pracovníci v sociálních službách a další zájemci se dozvědí, jaké strasti mají se sexualitou mentálně handicapovaní a jak jim mohou odborně pomáhat. ČTK to řekla koordinátorka projektu Veronika Pavlíková Brožová.


V ČR jsou podle statistik v populaci tři až čtyři procenta lidí s mentálním postižením. "Hlavním smyslem je podpořit profesionální přístupy k otázkám sexuality osob s postižením. Kurzy projde kolem 120 lidí," uvedla koordinátorka.
Vzdělávací programy pro oblast sexuality vede poradenské centrum Amorela, které vzniklo pod plzeňskou diakonií vloni na podzim. Mentálně postiženým chce poskytnout možnost lépe zacházet se svou sexualitou a více se orientovat v mezilidských vztazích. Podle odborníků většina agresí a neklidů u postižených vychází právě z toho, že dotyční nedokážou se svou sexualitou pracovat a potlačují ji.
Zájemci se během kurzů vzdělají v oblasti osvěty, sexuálního zneužívání, v tvorbě takzvaného protokolu sexuality v organizaci a podobně. "Naučí se, jak mohou klientům pomáhat prožívat sexualitu, aby to bylo v normách společnosti a klienti měli plnohodnotný život. Zjistí také, jak předávat informace a jak spolupracovat s rodinou postiženého," uvedla Pavlíková Brožová.
Na projektu diakonie spolupracují přední čeští odborníci. Výuka probíhá prezenční formou a formou e-learningu. Účastníci programu s názvem Sexualita aneb život se vším všudy mohou využívat v ČR dosud nepublikované odborné materiály. "Objednáváme materiály z Holandska, které je v této oblasti opravdu nejdál a má i propracovanější strukturu. Máme od nich také videomateriály. Některé publikace jsou i z Německa," dodala koordinátorka. Podle ní tyto země mají oproti České republice nespočetně více podkladů, jež se tématu věnují.

ČTK  



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz