» Novinky

MPSV ZVAŽUJE ZMĚNY V OBLASTI ZAMĚSTNÁVÁNÍ ZDRAVOTĚ POSTIŽENÝCH

Praha 28. července (ČTK) - Zaměstnavatele zřejmě čekají změny v oblasti zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Dotknout by se měly jak takzvaného náhradního plnění, tak státních příspěvků firmám, u nichž více než 50 procent zaměstnanců tvoří lidé se zdravotním handicapem. ČTK to dnes potvrdil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.


V systému náhradního plnění firmy, které nechtějí nebo nemohou zaměstnávat čtyři procenta pracovníků z řad zdravotně postižených, odebírají výrobky nebo služby od firem zaměstnávajících více než polovinu handicapovaných. Podle ministra Drábka už ale tento systém není účinný. "Budeme hledat cestu, která bude plnit tytéž cíle, ale nebude tak lehce zneužitelná," řekl Drábek.
Na časté zneužívání náhradního plnění upozorňují i odborníci na práci osob se zdravotním postižením (OZP). Firmy se totiž mohu domluvit na tom, že si zboží mezi sebou pošlou přes firmu zaměstnávající více než 50 procent OZP. Zboží v této firmě pak může dostat třeba nějakou samolepku, někdy však ani to ne. "Zboží na dílnu leckdy ani nedojde," řekl ČTK předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása. Pracoviště by totiž takový objem zboží, které je takto pouze přefakturováno, ani nestačilo zpracovat.
Změny ovšem nečeká jen způsob náhradního plnění, ale i vyplácení příspěvku firmám, které zdravotně postižené zaměstnávají. Podle Drábka by se měl zákon, který přiznává firmám s nadpolovičním počtem handicapovaných zaměstnanců státní příspěvek, obohatit o kontrolní mechanismy. Cílem změny je omezit zneužívání tohoto příspěvku.

ČTK  



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz