» Novinky

STOVKY ČESKÝCH RODIN SE DOČKAJÍ SOCIÁLNÍCH DÁVEK ZE SLOVENSKA

Praha 28. července (ČTK) - Stovky českých rodin se dočkají sociálních dávek ze Slovenska. Jedná se například o důchodce, kteří pobírají penzi ze Slovenska, či o rodiny se zdravotně postiženými dětmi, které žijí v ČR, ale jejich rodiče pracují na Slovensku. Až doposud jim totiž slovenská strana nevyplácela příspěvek na péči. ČTK to sdělila tisková mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Viktorie Plívová.


Podle předpisů Evropské unie poskytuje lidem pobírajícím důchod sociální dávky stát, který jim důchod vyplácí. Pokud takový důchodce žije v jiném státě, měl by mu je posílat tam. "Slovenským důchodcům žijícím v ČR, kteří jsou závislí na péči jiných osob, však určité slovenské dávky do ČR poskytovány v současné době nejsou," sdělila Plívová. Konkrétně se jedná o obdobu českého příspěvku na péči. Podobná situace je také u některých zdravotně postižených dětí, jejichž rodiče pracují na Slovensku.
Množství rodin, kterých se to týká, přitom není nejnižší. MPSV jich v současnosti eviduje zhruba 300. "Tento počet však nelze považovat za konečný, protože od obecních úřadů máme informace, že někteří slovenští důchodci a rodiče dětí, které potřebují péči, se na slovenskou stranu obracejí samostatně," uvedla Plívová.
Svých peněz by se tyto domácnosti mohly dočkat v průběhu několika měsíců. Podle vyjádření slovenského ministra práce, sociálních věcí a rodiny Jozefa Mihála, které učinil při své pracovní návštěvě ČR minulý týden, se příspěvek začne do České republiky vyplácet.
Předtím je ovšem ještě třeba mezi slovenským a českým ministerstvem domluvit postup při předávání žádostí a zjišťování potřebných informací. Na Slovensku je totiž příspěvek příjmově testovaný a jeho udělování prochází zkoumáním. Je proto třeba dohodnout konkrétní postup při ověřování informací dodaných žadateli o příspěvek. "To si pravděpodobně vyžádá určitý čas," uvedla Plívová.

ČTK  



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz