» Novinky

POLICIE VYKÁZALA V PRVNÍM POLOLETÍ KVŮLI DOMÁCÍMU NÁSILÍ 567 LIDÍ

Praha 30. července (ČTK) - Policie vykázala z domova v prvním pololetí kvůli domácímu násilí 567 lidí, z toho v červnu 89. Vyplývá to ze statistik, které ve spolupráci s Asociací pracovníků intervenčních center ČR (APIC) zpracovává Bílý kruh bezpečí. Letošní výsledek je o 127 případů horší než za stejné období loňského roku a vůbec nejhorší od roku 2007, od kdy jsou dostupné kompletní statistiky.


Nejvíce násilníků žije v Ústeckém kraji (67), Praze (62), a Moravskoslezském kraji (61). Naopak v Plzeňském kraji bylo letos vykázáno pouze 18 lidí a v Královéhradeckém 21.
Mnohdy je násilník vykázán z domova víckrát. "Měli jsme zde v jednom případě tři po sobě jdoucí vykázání," řekla ČTK Lucie Paprsteinová z Intervenčního centa Bílého kruhu bezpečí v Ostravě.
Podle odborníků přitom počet vykázání neodpovídá skutečným případům domácího násilí. Oběti se obávají například toho, že je bude partner po rozchodu pronásledovat a že se bude mstít. To je například případ domácího násilí v rodinách pocházejících z jiných zemí. "Byla to spíše výjimka, protože atmosféra v komunitě neumožňuje členům řešit neuspokojivé intimní vztahy takto veřejně," řekla nedávno ČTK k červnovému případu násilí ve vietnamské komunitě vedoucí intervenčního centra v Praze Marie Šusterová.
Za domácí násilí může člověka policie vykázat z bytu na deset dnů. Součástí vykázání je rovněž zákaz návratu do vymezených prostor. Soud může potom její rozhodnutí prodloužit. Mezi domácí násilí se řadí fyzické, psychické nebo sexuální násilí mezi blízkými osobami, které se děje opakovaně v jejich soukromí.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz