» Novinky

MPSV CHCE PŘÍŠTÍ ROK UŠETŘIT NA MANDATORNÍCH VÝDAJÍCH 11,5 MLD.

Praha 5. srpna (ČTK) - Ministerstvo práce (MPSV) chce příští rok ušetřit na zákonem daných čili mandatorních výdajích asi 11,5 miliardy korun oproti tomu, kolik by muselo vydat, kdyby zůstala současná legislativa. Úspory mají přinést například prodloužení úhrady nemocenské zaměstnavatelem, zrušení sociálního příplatku či snížení příplatku na péči. I tak by měl být rozpočet MPSV v příštím roce vyšší než letos. Návrh ministerstva financí počítá s výdaji 479,5 miliardy korun, což je o tři miliardy více, než byl ještě před škrty rozpočet na letošní rok. Vyplývá to z údajů MPSV, které má ČTK k dispozici.


úhrady nemocenské zůstávají první tři dny bez náhrady mzdy, zaměstnavatel bude nově v nemoci místo současných následujících sedmi dní hradit 12 dní, uspoří se tím asi dvě miliardy korun. Nemocenská se ponechá ve výši 60 procent takzvaného redukovaného vyměřovacího základu, ušetří se tak další 2,5 miliardy.
Zrušením sociálního příplatku se mají ušetřit dvě miliardy. Snížení příspěvku na péči v prvním stupni z 2000 na 800 korun má přinést úsporu asi 1,5 miliardy. Jako problémové vidí obě změny Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP). "Obecně se domníváme, že sociální služby jsou desítky let hluboce podfinancovány, a tudíž je chybou, že se uvažuje o dalším snížení prostředků na tyto výdaje," řekl ČTK předseda rady Václav Krása. Snížení dávek kritizují i odbory. "Takový rozsah navržených škrtů znamená totální destrukci sociálního systému, nárůst chudoby a likvidaci sociální soudržnosti společnosti," prohlašuje ČMKOS ve své analýze koaliční smlouvy a programového prohlášení.
Zrušení sociálního příplatku bez kompenzace některým skupinám občanů může mít "velmi závažné důsledky", uvedl Krása. Výrazně se to podle něj dotkne některých rodin pečujících o dítě se zdravotním postižením nebo vnitřním onemocněním (plic, srdce, ledvin, jater či podobně). Tyto rodiny nedosáhnou zpravidla na podporu ze zákona o sociálních službách. Rodina může přijít o příspěvek až 60.000 korun ročně na jedno dítě, upozornil.
Problematický je podle rady i návrh snížení příspěvku na péči v prvním stupni z 2000 na 800 korun. "Považujeme toto snížení za nesystémové, které vyvolá řadu nespravedlivostí, především osob, které jsou na hranici míry závislosti mezi prvním a druhým stupněm," řekl Krása. Ministrovi práce Jaromíru Drábkovi (TOP 09) prý navrhli jiné řešení, a to rozdělit příspěvek na péči v prvním stupni na dva.
Škrtat se bude muset na MPSV i v nemandatorních výdajích. Konkrétní podoba úspor se teprve připravuje. Změní se tarify platových tříd všech státních zaměstnanců, kromě snížení mezd zaměstnanců se počítá i s organizačními změnami. Omezí se také investice, uvedlo ministerstvo.
Návrh rozpočtu MPSV pro příští rok počítá s výdaji 479,5 miliardy korun, což je o tři miliardy více, než byl ještě před škrty rozpočet na letošní rok. Po vyloučení výdajů evropského podílu na předfinancování programů EU, které jsou obsaženy ve schváleném rozpočtu na rok 2010, ale už ne v návrhu na rok 2011, je meziroční nárůst ještě větší, a to o 7,3 miliardy Kč. Za nárůstem stojí především výdaje na valorizaci a peníze na nově přiznané důchody.
MPSV má letos k dispozici téměř 476,5 miliardy korun, na základě rozhodnutí vlády ale musí tento rok zhruba 1,2 miliardy korun zmrazit a neutratit. Šetřit se má na mzdách, provozu a výdajích na dotace poskytovatelům sociálních služeb.    

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz