» Novinky

TURECKO DEBATUJE O POLYGAMII KVŮLI ČTVRTÉ ŽENĚ PORADCE PREMIÉRA

Istanbul 6. srpna (ČTK) - Poradce tureckého premiéra Recepa Tayyipa Erdogana Ali Yüksel, který má již tři manželky, oznámil, že chystá čtvrtou svatbu, napsala to dnes agentura APA s odvoláním na místní média. Informace vyvolala v tomto sekulárním státě nové debaty o mnohoženství, které islám povoluje, ale v Turecku je zakázáno; za jeho porušení však nehrozí sankce.


Právnička Yasmin Ozová poukázala na to, že i když je polygamie v zemi zakázána od roku 1926, tak mužům s vícero ženami nehrozí žádný postih. V některých částech Turecka se navíc prý mnohoženství praktikuje stejně jako před zákazem.
    Yükselův případ ale považují Erdoganovi kritici za další doklad, že jeho proislámsky orientovaná vláda chce posílit roli islámu při správě země. Například před šesti lety chtěla Erdoganova Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) kvalifikovat cizoložství jako trestný čin, po kritice z EU však návrh zase stáhla.
    Čelní politici z AKP obecně zastávají konzervativní názory ve vztahu k manželství a rodině. Sám Erdogan před časem vyzval turecké páry, aby na svět přivedly nejméně tři děti.
    Teolog Yüksel se stal poradcem premiéra letos v červnu. Jeho polygamní životní styl je znám od roku 2004.
    Yüksel podle APA sdělil, že se snaží věnovat se všem třem svým ženám stejně, bez ohledu na to, jak moc kterou miluje. Každou noc prý tráví u jiné z nich. Jeho první žena v interview uvedla, že proti další manželce nic nenamítá, že to je Yükselovo právo.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz