» Novinky

ZÁCHRANÁŘI RISKOVALI VLASTNÍ ŽIVOTY, ABY ZACHRÁNILI JINÉ

    Liberec 8. srpna (ČTK) - Záchranáři, kteří při bleskových povodních zasahovali v Libereckém kraji, často riskovali vlastní životy, aby zachránili jiné. Mnozí z nich přitom sami přišli o veškerý majetek, když jejich domy zaplavila voda. Takoví lidé jsou mezi profesionálními i dobrovolnými hasiči, podobně ale dopadli i někteří policisté, řekl dnes novinářům náměstek krajského ředitele hasičů v Libereckém kraji Roman Hlinovský.
    V kraji muselo být při záplavách evakuováno přes 2000 lidí, v mnoha případech to přitom bylo zbytečné, kdyby lidé včas odešli. Někteří záchranáři pak při jejich záchraně málem přišli o život. Třeba v Chrastavě zachraňovali hasiči lidi ze zaplavených ulic a sami nakonec potřebovali vrtulník. Jejich nákladní vůz uvízl ve vodě, která rychle stoupala. Vrtulníky ale nejprve dopravily do bezpečí desítku dospělých a dětí, které měl vůz na korbě. Trojici hasičů zachránili v poslední chvíli, když už kabina, na níž stáli, zmizela pod vodou a proud jim podrážel nohy.


Ministr vnitra Radek John dnes ocenil odvahu záchranářů, kteří s vrtulníky dokázali i při minimální viditelnosti a za hustého deště a bouřky dopravit do bezpečí 158 lidí, ze střech a stromů. Vojáci zachránili i devět psů a jednu kočku, které majitelé odmítali opustit. Záchranu mnohých komplikoval i fakt, že odmítali ze svých domů odejít, přestože byli ve vážném nebezpečí a záchranáři je museli k evakuaci přemlouvat. "Musíme najít prostředky, jak těmto lidem pomoci a ocenit jejich statečnost a nasazení," řekl dnes novinářům John.
    Podle ředitele Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Stanislava Mackovíka pracovali záchranáři často na hranici možností. Ví, o čem mluví, sám létá jako záchranář. "Museli jsme se třeba dostat do domu, kde byla imobilní pacientka, kterou nešlo vytáhnout ven střešním vikýřem. Záchranáři se museli spustit do domu a pod dráty elektrického vedení jsme v husté mlze vytahovali ženu do bezpečí," popsal nebezpečný zásah.
    Řada zasahujících hasičů přišla i o majetek a auta, která zaparkovali u hasičských zbrojnic, které pak zaplavila voda. "Muž šel zachraňovat a vlastní dům nezachránil," plakala dnes mladá žena v Hrádku nad Nisou. Jejich čerstvě opravený domek jen pár metrů od řeky zaplavila voda do poloviny oken. Zničený a promáčený je nejen dům, i veškeré jeho vybavení poputuje zřejmě na skládku. Podobně dopadla řada jejích sousedů.
    Blesková povodeň, která se Libereckým krajem o víkendu prohnala, zasáhla nejvíce oblast Frýdlantska a Českolipska. Voda brala mosty, ničila silnice i železniční tratě a bořila domy. Zničené jsou čistírny odpadních vod v Hrádku nad Nisou a Frýdlantu, desítky domů mají narušenou statiku a bude nutné je zbourat. Předběžné odhady škod po bleskové povodni v Libereckém kraji už přesahují dvě miliardy korun. Hejtman Stanislav Eichler vypočítal újmu na více než miliardu korun, v podobné výši jsou i škody na majetku Povodí Labe. Odhady ale zřejmě porostou.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz